Ölandspoet nominerad till Sveriges radios lyrikpris

Uppdaterad
Publicerad

Poeten Lennart Sjögren, bosatt på norra Öland, är en av de nominerade till Sveriges radios lyrikpris. Hör honom läsa ur den nominerade boken ”Det röda äpplet” i klippet.

I dag avslöjades vilka poeter som är nominerade till Sveriges radios lyrikpris. En av dem är den 92-årige Lennart Sjögren, som tidigare i år släppte sin bok ”Det röda äpplet” – som inspirerats av hans möten med äldreomsorgen.

”Småprat och svindlande existenser”

I motiveringen står att ”Det röda äpplet” nomineras för att den:

med kärv värme skildrar tillvarons sista sköra skede, då till och med begären bleknat. I en stramt komponerad kollektivdikt från ålderdomshemmet flimrar skärvor av liv förbi mellan vardagligt småprat och svindlande existentiella insikter. Ögonblick av omsorg och ömhet lyser upp inför den stundande nattens ensamhet.

De andra nominerade är Christoffer Bergström – ”Avstånd”, Athena Farrokhzad – ”Åsnans år”, Sorin Masifi – ”Staten, systrarna, dikten” och Ingela Strandberg – ”Ingenstans mitt segel”.

SVT intervjuade Lennart Sjögren i våras, när han fick Tranströmmerpriset. Se intervjun i klippet nedan.

Nominerade till Sveriges Radios Lyrikpris 2023:

Avstånd – Christoffer Bergström  

Åsnans år – Athena Farrokhzad  

Staten systrarna dikten – Sorin Masifi  

Det röda äpplet – Lennart Sjögren  

Ingenstans mitt segel – Ingela Strandberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.