Foto: Karin Ahlgren

Så tror ölänningarna om folkomröstningen

Uppdaterad
Publicerad

På Öland handlar dagens val inte bara om EU-parlamentet. Det är också dags att för andra gången på tio år säga sitt i frågan om Öland ska slås ihop till en och samma kommun.

Pernilla Ervelin som bor i Glömminge har precis röstat i folkomröstningen. Hon tycker inte att det var ett lätt beslut att komma fram till hur hon skulle rösta kring kommunsammanslagning.

Foto: Karin Ahlgren
Borgholm

– Jag bestämde mig faktiskt helt klart i dag på morgonen.

Vad säger folk? Har ni pratat mycket om det?

– Nej, jag tycker inte det. Jag trodde att det skulle finnas mer information som man har kunnat få utan att söka med lupp.

Pernilla vågar sig på en gissning kring resultatet.

Tror på jämnt resultat

– Jag tror att det kommer att bli väldigt lika. Det kommer inte att skilja många röster men jag tror att det kommer att bli två kommuner.

Bo Larsson och Anna-Stina Jadegård har också röstat. De hade inte alls lika svårt att bestämma sig som Pernilla.

– Jag har min ståndpunkt, säger Anna-Stina Jadegård.

Anna-Stina Jadegård och Bo Larsson tror inte att Öland blir en kommun efter folkomröstningen. Foto: SVT/Karin Ahlgren

”Kostar mycket att lägga ihop kommunerna”

Och när det kommer till valresultatet är de ganska säkra på att det kommer att bli det samma som för tio år sedan.

– Jag tror att det kommer att bli nej. Det kostar nog för mycket att lägga ihop kommunerna, och om tio kommer vi att se att det är helt bortkastade pengar, säger Bo Larsson. 

Åsa Felix Everbrand tror att ölänningarna är trötta på folkomröstningar: ”Och jag tror att det är ännu fler som säger nej den här gången, än den förra”, säger hon. Foto: Karin Ahlgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgholm

Mer i ämnet