Olika stöd till lärare som vill vidareutbilda sig

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på speciallärare i matematik. Men vilket stöd lärarna får av arbetsgivaren för att vidareutbilda sig varierar mellan kommunerna.

Agneta Brolin kände att det fanns ett behov av stöd i matte bland elever. Därför valde hon att vidareutbilda sig. Agneta gick ner i arbetstid och studerade i totalt 2,5 år. Vilket stöd lärare får som ska vidareutbilda sig varierar.

En del får gå ner i tid, men behålla full lön. Andra får kurslitteraturen betald, men vissa får inget stöd alls.

Val 2014 i Småland och på Öland

Agneta Brolin tror att stödet måste bli bättre om fler ska vilja utbilda sig till speciallärare. Men för att få fler att utbilda sig till speciallärare i matematik tror hon också att det behövs en attityd förändring hos lärarna.

– Jag tror att många lärare tror att de själva måste vara så duktiga i ämnet matematik, för att söka den utbildningen. Det tycker inte jag att man behöver var, utan man behöver vara intresserad av hur elever lär sig, säger Agneta Brolin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Småland och på Öland

Mer i ämnet