Carl Håkansson är räddningschef i Ljungby kommun. Han kunde konstatera att länsarna som är utlagda fortfarande samlar upp olja från utsläppet i Lagan. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Oljeutsläpp i Lagan – har pågått flera veckor

Publicerad

Tre gånger i veckan kontrollerar räddningstjänsten att länsarna håller ån Lagan ren från oljeutsläppet, som sannolikt kommer från ett av företagen i närheten i samhället med samma namn.

– Man ser ett visst skimmer på vattenytan, men jag tycker inte att det ser ut som stora mängder, säger Carl Håkansson, räddningschef i Ljungby kommun.

I Lagan vid naturområdet Aspudden har räddningstjänsten placerat ut fyra länsar som ligger som långa korvar och samlar upp den olja som flyter på vattnet.

Vid en av länsarna har det flockats på ytan och Carl Håkansson tar en pinne och tar upp ett prov av föroreningen och lägger det i handen och luktar på det.

– Det är inte pollen, som man kanske kunde tänka sig vid den här årstiden – utan det luktar olja, säger Carl Håkansson.

Oljeutsläppet har pågått i flera veckor och räddningstjänsten kontrollerar sina länsar varje måndag, onsdag och lördag.

Företag riskerar vite

Enligt tidningen Smålänningen har Ljungby kommun lokaliserat ett företag i närheten, som man tror ligger bakom utsläppet. Kommunen har gjort en polisanmälan om miljöbrott, och man kräver också att företaget ska vidta åtgärder, annars riskerar de ett vite på 50 000 kronor.

Vid åkanten konstaterar räddningstjänsten att länsarna kommer att hålla över helgen, och att en ny bedömning kommer att göras på måndag. Mängderna olja i vattnet är inte större än att länsarna håller och gör det de ska.

– Oljan ligger innanför länsen, så här gör länsen absolut nytta, säger Carl Håkansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.