Anna Lindh jobbade i blomsteraffären i Färjestaden när strömmen försvann. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Floristen om strömavbrottet:”Det kändes snopet”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Lindh var på jobbet i blomsteraffären i Färjestaden när strömmen plötsligt försvann på fredagseftermiddagen.

– Det kändes lite snopet men vi har fönster i butiken så vi kunde ändå ha kunder här inne. Däremot kunde de bara betala med kontanter och en del fick skriva upp sitt köp och betala senare, säger Anna Lindh.

I princip hela Öland blev utan ström strax före klockan 15 på fredagen. En timme senare var strömmen tillbaka.

– Inom en timme hade man lyckats lokalisera felet till en sjökabel och stationen där strömmen matas på är nu spänningssatt igen, säger Sirpa Franzén, presschef på Eon.

Släpper på successivt

Alla fick inte strömmen tillbaka samtidigt eftersom att påkopplingen måste göras successivt, men kring klockan 18.30 på fredagen hade alla fått tillbaka strömmen.

– Just nu pågår en analys kring vad som hände och det kommer ta flera dagar innan den är klar. Innan dess går det inte att säga exakt vad som orsakade strömavbrottet.

Strömavbrottet drabbade runt 21 500 hushåll, vilket är i princip hela Öland.

Oklar orsak

Under lördagen är det fortfarande oklart exakt vad som orsakade det omfattande strömavbrottet. En undersökning ska göras i början av nästa vecka, meddelar pressavdelningen på E on under lördagen.

Enligt obekräftade uppgifter till SVT Nyheter Småland flög flygvapnet med spaningsplan över Öland på lördagen, efter misstankar om att strömavbrottet ska ha orsakats av ett sabotage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.