Christer Nilsson har byggnader på sammanlagt 15 kvadrat på sin lott vid Tegelviken, byggnader han nu hoppas kunna rädda. Foto: Christer Nilsson

Ändrad detaljplan kan rädda odlingslotterna i Kalmar

Publicerad

Striden om odlingslotterna i Kalmar har skapat en rabalder efter sommaren. Beskedet var att alla byggnader större än två kvadratmeter skulle rivas, men nu kan odlarna vid Tegelviken ha hittat en lösning. En ny förening är redan bildad, och nu hoppas man – med hjälp av ett medborgarförslag – kunna ändra på detaljplanen.

I slutet av sommaren skickade Kalmar kommun ut ett brev till alla som hyr odlingslotter i Kalmar. Inga byggnader fick längre vara större än två kvadratmeter. Alla byggnader som översteg måttet skulle rivas innan årsskiftet.

Kommunen lutade sig mot gällande stadgar – stadgar man länge sett mellan fingrarna på. Detta skapade en våg av ilska , och bara dagar senare erkände också kommunen att man hanterat ärendet dåligt. Grundproblemet kvarstod dock – detaljplanen tillåter inte de växthus, redskapsbodar och pergolor som under årtionden byggts på lotterna.

Tips från kommunen – gör om detaljplanen

Men nu kan en lösning vara på gång. Odlarna på Tegelviken har bildat en kolonilottsförening och lämnat in ett medborgarförslag om att göra om detaljplanen för området till ett stuglottsområde. På så sätt skulle området kunna förbli intakt utan att något regelverk bröts.

– Vi fick tips av kommunen att om vi bildade förening och lämnade in ett medborgarförslag om att göra om det till stuglotter, skulle de skyndsamt behandla detta i berörda nämnder och försöka ändra detaljplanen så att vi kan få ha kvar våra stugor, säger Christer Nilsson, en av medlemmarna i den nya föreningen.

”Gör vad vi kan”

På Tegelviken finns sammanlagt 52 lotter. Majoriteten av arrendatorerna är tillfrågade – och alla har hittills sagt ja till förändringen. Man har dessutom tagit hjälp av Svenska koloniträdgårdsförbundets för juridiskt stöd för att allt ska gå rätt till.

– Det känns som vi gör vad vi kan för ställa allt till rätta, nu ligger bollen hos kommunen, säger Christer Nilsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stora högar med rivningsbråte är vad som ligger intill odlingslotterna i Berga. När beskedet kom att byggnaderna på odlingslotterna måste rivas började många riva i ren ilska. Foto: Karin Ahlgren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer