Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Appen ska hjälpa kommunikationen mellan chaufförer så färre fordon kör tomma. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Lastbilsapp ska minska onödiga utsläpp – färre tomma körningar

Publicerad

Den tunga lastbilstrafiken i Sverige släpper ut mer växthusgaser än vad inrikesflyget gör, visar siffror från Naturvårdsverket. En del av det kan bero på att många transporter går tomma åt ett håll. Nu ska en nyutvecklad app från ett företag i Växjö ändra på det.

Mattias Nyberg är produktchef för Logic Link som har tagit fram en app som ska göra de tunga lastbilstransporterna effektivare genom en mötesplats online för chaufförer och uppdragsgivare.

– Problemet idag är att det inte finns någon transportbörs där alla aktörer kan samlas och göra affärer kors och tvärs. När vi lyckas med det, skulle fler åkerier kunna planera sina körningar mer effektivt, något som skulle leda till lägre utsläpp och bättre ekonomi, säger Mattias Nyberg.

Stort projekt

I appen ska användarna kunna se lediga uppdrag och anmäla sitt intresse, men mycket finns kvar att utveckla innan allt är färdigt.

– Detta är ett stort projekt och vi är beredda på att det kan ta många år innan vi lyckas ändra branschen till ett mer digitalt beteende av transportförmedling, det säger Mattias Nyberg.

Antalet transporter med tunga fordon har ökat från knappt 39 000 år 2012 till nästan 43 000 år 2020 enligt statistik från Trafikanalys.

Under år 2020 bidrog den tunga trafiken med 3,02 ton koldioxidekvivalenter, inrikesflyget släppte ut 0,2 miljoner ton samma år och det är siffror från Naturvårdsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.