Åkeriet: ”Hela branschen måste börja samarbeta”

Publicerad

Många tunga transporter går tomma åt ett håll, trots att åkerier arbetar med att planera sina körningar. Vissa i branschen är självkritiska och inser att de måste börja samarbeta för att spara pengar och energi.

På åkeriet Ekdahl och Miljö i Ljungby träffar vi platschefen Per-Anders Hellström som dagligen planerar för att ingen transport ska gå tom. Men trots det så är det många transporter som inte fylls.

– Jag kan tänka mig att omkring fem procent av våra bilar varje dag inte är fyllda med last, och det betyder ju fem procent i mindre inkomster för oss, det gör ju mycket för helheten och särskilt nu när bränslepriserna har stuckit i höjden då blir det ändå viktigare att varje bil är fylld med last, säger Per-Anders Hellström.

Åkerier måste samarbeta

Åkeriet i Ljungby har 100 fordon som kör alla typer av gods i hela landet, åkeriet har 150 anställda och omsätter 260 miljoner kronor. Per-Anders Hellström är självkritisk när han säger att en av lösningarna på att många lastbilar kör tomt är att åkerierna själva måste börja att samarbeta och på det sättet bli effektivare.

– Man kör en bil till en last i stället för att kanske ta två laster på varje bil om man samarbetar och där ser vi att man kan göra mycket skillnad bara genom att samarbeta mellan åkerierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.