Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra Guffran Barish berätta om öppna förskolan i Nybro. Foto: Hazem Dakel

Öppna förskolan i Nybro ska bli mötesplats för nyanlända och svenskar

Publicerad

Svårigheter med integration och att förstå det svenska samhället är ofta en utmaning för nyanlända familjer. Den nya Öppna förskolan i Nybro och Orrefors är tänkt att bli en plats där barn och föräldrar, oavsett bakgrund, kan samlas för att leka, interagera och stötta varandra.

Initiativtagarna Guffran Barish och Lotta Wigstedt har en tydlig vision: att skapa en plats för integration och mötesplatser för alla i samhället.

Guffran Barish, elevassistent och själv nyanländ i Sverige, understryker vikten av att hjälpa invandrare att smidigt integreras i det svenska samhället.

– Många familjer kan möta utmaningar med att förstå det svenska skolsystemet och att känna sig socialt integrerade. Öppna förskolan blir en plats där barn och föräldrar kan samlas för att leka och interagera, vilket underlättar integrationen.

– I områden som Kungshall bor många familjer från andra länder, och det kan vara svårt för dem att nå Familjecentralen. Genom att etablera Öppna förskolan i Nybro och Orrefors blir stödet mer tillgängligt och närmare dessa familjer, säger Lotta Wigstedt som är förskollärare i Nybro Kommun.

Verksamheten på Öppna förskolan grundar sig på förskolans läroplan och Skolverkets Allmänna råd för öppen förskola. Projektet finansieras med medel från Nybro Kommun och kommer att pågå fram till sommaren, följt av en utvärdering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.