Camerata Nordica ska räddas men oppositionen i landstingts kulturnämnd är kritisk till turerna kring orkestern. Foto: SVT/regionförbundet Kalmar län

Oppositionen kritisk till majoritetens ”slarv”

Uppdaterad
Publicerad

Efter dagens möte mellan Länsmusikens anställda och styrelsen så finns det en plan för hur Camerata Nordica ska leva vidare. Men den borgerliga oppositionen i Kalmar landstings kulturnämnd är kritisk till hanteringen av orkestern.

På måndagseftermiddagen möttes Länsmusikens styrelse, anställda och de fem fasta musikerna i Camerata Nordica för att planera för verksamheten under 2017.

Det ekonomiska läget inför nästa år är fortfarande osäkert och därför kommer Camerata Nordicas konserter under våren att ställas in.

Camerata Nordica

– Vi sparar in på våren för att kunna ha spelningar under resten av året, förklarar styrelseordförande Peter Högberg.

Anställda musiker får fixa biffen

Trots att många musiker sagt upp sig så ska alltså verksamheten tas upp igen till hösten.

– Vi har fem fast anställda musiker och det blir deras uppgift att genomföra detta, säger Peter Högberg.

Frilansande musiker ska också kompenseras för de inställda vårkonserterna.

– Vi kommer att betala ut ersättning till alla eftersom det är vi som ställer in och inte de, säger Peter Högberg.

Oppositionen kritisk till slarv

Förutom att Camerata Nordicas ekonomi och framtid nu är osäker så har turbulensen kring Länsmusiken också gällt att styrelsen glömt betala in pengar till länsmusikchefen Kjell Lindströms pension.

Detta är den borgerliga oppositionen i Kalmar landstings kulturnämnd kritisk till.

– Det är helt oacceptabelt att man missar att göra dessa inbetalningar, det är slarvigt. Jag är mycket frustrerad idag, säger Ingegerd Petersson (C), vice ordförande i landstingets kulturnämnd.

Missen innebär att arbetsgivaren måste betala in 3,5 miljoner kronor som egentligen skulle satts in succesivt under 20 år.

– Man måste göra en analys och finna en lösning på situationen. Nu är det olika turer om vartannat, vi behöver få en övergripande bild, säger Ingegerd Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Camerata Nordica

Mer i ämnet