Hundratals Åsedaglas ställs ut

Publicerad

– Jag älskar de här grejerna. Det är så häftigt att ha dem här, det säger Carola Ericsson. Det är hennes samling av Åsedaglas som nu ställs ut på Smålands museum i Växjö.

Carola började samla på glas från Åseda för knappt tio år sedan. I dag vet hon inte säkert hur mycket glas hon har men gissar på någonstans kring 800 föremål. Själva mängden förvånar henne själv.

– Har jag så många snygga saker, säger hon lätt förvånad. Jag har själv inte sett hur vackra de egentligen är förrän de blev uppställda här på museet.

Åseda Glasbruks storhetstid var på 60- och 70-talen under designern Bo Borgström.  Han och bruket ville göra ett enklare konstglas för vanligt folk. Men det skulle ändå vara vackert och funktionellt.

– Man sa att det var vardagsgrejor, säger Carola, och inget märkvärdigt . Det är sant, det är bara vanligt glas, men det är vackert.

Designern Bo Borgström ville ha enkla linjer, glasets siluett skulle vara harmonisk. Viktigt var också att färgerna skulle vara klara.

Carola tror att ett starkare färgspråk är på väg tillbaka inom glasdesignen.

– Orange är fint igen!

Utställningen pågår till 24 november.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.