Foto: TT

Oro för vattenbrist trots bättre grundvattennivåer

Publicerad

Den kalla och snörika inledningen på 2018 har gjort att grundvattennivåerna är bättre jämfört med tidigare år.

– Det är inte alls samma krisläge som det var 2016 då bland annat Öland drabbades hårt av vattenbrist, säger Amie Ringberg, grundvattenexpert på länsstyrelsen i Kalmar.

Samtidigt har den ovanligt varma senvåren och försommaren gjort att en del vattenreserver nu börjar tryta. Dessutom går det åt mer vatten när det är torrt.

– När det är varmt så vattnar man mer och vi gör helt enkelt av med mer vatten då.

En ökad vattenförbrukning i kombination med avsaknad av regn under lång tid har gjort att flera kommuner i Kalmar län nu känner en oro inför att vattenbristen ska vara ett faktum även denna sommar.

– Vissa kommer ha bevattningsförbud redan nu och faktum är att läget försämrats efter den varma senvåren och försommaren, säger Amie Ringberg.

I Blekinge och Kronobergs län är vattenläget något bättre än i Kalmar län. I Blekinge tas merparten av dricksvattnet från ytvattnet och de stora magasinen med grundvatten håller en okej nivå.

– Det finns ändå all anledning att vara sparsam med vattnet. Fortsätter det vara torrt kan det ändå bli problem, säger Maria Larsson, vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.