Oro i Sävsjö efter besked om arbetsförmedlingsflytt

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingskontoret i Sävsjö är ett av de sex kontor i Jönköpings län som enligt ett förslag ska läggas ner nästa år.

– Det här är oerhört negativt för oss i Sävsjö, säger kommunstyrelsens ordförande, Stefan Gustafsson (KD). Vi har ett högt tryck vad gäller flyktingmottagande och vi kämpar redan nu rejält.

Samtidigt hoppas han på att Arbetsförmedlingen kommer finnas kvar på orten i någon form.

– Jag har fått besked om att Arbetsförmedlingen jobbar på att hitta nya lösningar så det kortet får vi syna noggrant när det presenteras, säger han. Dessutom löper deras nuvarande hyresavtal för lokalerna åtminstone över en del av 2015 så vi har lite tid på oss.

Integrationsenhet håller på att bildas

Sävsjö kommun har under de två senaste åren tagit emot 500 flyktingar. Deras överenskommelse med Migrationsverket ligger på 20 personer per år. Eftersom Arbetsförmedlingen har etableringsansvaret för de nyanlända är behovet i Sävsjö mycket stort.

För att underlätta mottagandet håller en integrationsenhet på att bildas och förhoppningen är att även Arbetsförmedlingen ska ingå i den tillsammans med förskola, skola och socialtjänst.

  • Habo
  • Mullsjö
  • Vaggeryd
  • Aneby
  • Sävsjö
  • Gnosjö
  • Ydre (som ligger i Östergötland, men tillhör Arbetsförmedlingen Nässjö)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

AF-kontor läggs ned

Mer i ämnet