Henning Fürst och Göran Samuelsson tror inte på mobilt bredband som ett alternativ till ADSL.

Oro när den fasta telefonin försvinner

Uppdaterad
Publicerad

4 500 smålänningar blir utan fast telefon och därmed möjligheten till bredband via ADSL när Telia stänger ner flera av sina telestationer under 2016 och 2017. En av de byar som drabbas är Sandreda utanför Braås.

De kommuner i Kalmar och Kronobergs län där telestationer stängs ner är Västervik, Ljungby, Växjö och Uppvidinge. Nedstängningen är en del av det som Telia kallar för en satsning på Framtidens nät. Egentligen handlar det om att kablarna och stationerna är gamla och kräver stort underhåll, samtidigt som Telia menar att tekniken är förlegad.

Istället hänvisas abonnenterna till telefoni och bredband via mobilnät. Något som väcker oro.

– Telia erbjuder mobilt bredband, men det är ju som att jämföra äpplen och päron, det är inte samma sak som en trådkoppling. Mobiltäckningen här ute på landsbygden är ju allt annat än bra, säger Göran Samuelsson som är ordförande för fiberföreningen Sjönet, som jobbar för bredbandsutbyggnad i byar norr om Braås.

Men enligt Telia ska det mobila bredbandet fungera bra.

– Det är mycket mer driftsäkert än det gamla kopparnätet. Och med hjälp av speciell utrustning och extra antenner kan man få en bra tjänst även om man bor i ett område med dålig mobiltäckning, säger Ove Alm som är ansvarig för Framtidens nät hos Telia.

Inget fibernät på plats

Genom utbyggnad av fiber skulle problemet vara löst, men det kostar och det är många som vill vara med och dela på kakan. Nu ska de resterande pengarna i Landsbygdsprogrammet fördelas, men pengarna räcker inte ens till hälften av de föreningar som sökt. Det finns också en frustration över att det inte sker någon samordning mellan Telias nedsläckning av telefonnätet och finansiering för anslutning till fiber.

– Det är frustrerande att den infrastruktur som är uppbyggd bryts ner till en sämre situation än innan, säger Göran Samuelsson.

– Det beror på att det finns flera tusen byanät som bygger fibernät, och planerna ändras hela tiden. Det finns ingen praktisk möjlighet att synkronisera med alla fiberprojekt i Sverige, säger Ove Alm på Telia.

Ordnat möte med Telia

Therése Friman är landsbygdsutvecklare på Växjö kommun, och har fått ta emot samtal från oroade kommuninvånare. Totalt är det 400 hushåll som berörs i kommunen.

– Särskilt där man inte har bredband där stationer släcks ner finns en stor oro. Jag förstår ju det. Från Telias håll säger man att det ska finnas likvärdiga alternativ, men frågan är hur likvärdiga, vi vet att det är dålig mobiltäckning på många håll, säger hon.

Den första november har hon ordnat ett informationsmöte med Telia, så att bolaget kan svara på frågor från abonnenter.

Detta är inte första gången som telestationer läggs ner i vårt område. Det har skett på olika håll ända sedan stormen Gudrun 2005. Sirkön i norra Tingsryds kommun blev av med sin fasta telefoni 2012, och har fortfarande inget bredband. Här kan du läsa om hur det gått för invånarna där.

Här ska telestationerna stängas ner

Västervik är först ut i vårt område, med planerad nedkoppling den 31 maj 2017.

Västervik: Blidstena, Dalhem, Fästad, Grönhults by, Getterums by, Hjortenbaden, Hultserum, Hummelstad, Hunsala, Karlshult, Kronoborg, Kolsebro, Karrum, Kårby, Lofta, Mörtfors, Mulestad, Rumma, Rössle, Skärbäcken, Segersgärde, Stämshult, Hasselö, Skedshult, Tyllinge, Vinö gård, Yxered, Åldersbäck, Ålhults by, Älmarsrum, Äskedal och Östra Eknö.

Den 30 september 2017, följer nedkopplingen av stationer i Växjö, Ljungby och Uppvidinge kommun.

Ljungby: Annerstad, Bolmarö, Byholma, Bäck, Bölminge, Gashult, Ivla, Kvarnagård, Kvänslöv, Ljunghult, Möllaregård, Målaskog, Odensjö, Ränte, Södra Bolmsö, Tannåker, Tjurköby, Tumhult, Yxkullsund, Åsen, Äpplanäs och Öslöv.

Växjö: Aneboda, Bergslund, Drev, Dädesjö, Gåtahult, Hornaryd, Källreda, Lädja, Lövåsen, Norrgårda, Sandreda, Södra Åreda, Tolg, Usteryd och Ödetofta.

Uppvidinge: Ekhorva, Flybo, Fröseke, Gödeshult, Glosäng, Herråkra, Massamåla, Merhult, Marhult, Sissehult, Sävsjöström och Ösjöbol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.