För fem år sedan stängdes den fasta telefonin ned på Sirkön.

Så gick det när telefonnätet försvann

Uppdaterad
Publicerad

4 500 smålänningar blir under 2016 och 2017 av med möjligheten till fast telefon. Nedstängning av telestationer har skett på olika håll ända sedan stormen Gudrun 2005. Vi har besökt Sirkön i norra Tingsryds kommun, där telefonen stängdes av för fem år sedan.

– Ledningarna plockade de ner för ett år sedan, men telefontrafiken stängdes för fem år sedan. Då var vi oroliga för att vi inte skulle kunna ringa ut lika bra, och framför allt att tillgången till bredband skulle bli mycket sämre, berättar Thomas Mattsson.

Han bor på Sirkön, och är ordförande i den lokala fiberföreningen. Och invånarnas farhågor besannades.

– Vinterhalvåret när det inte är så mycket turister och löv på träden så fungerar det bra. Men när det är mycket folk och löven kommer upp så fungerar det jättedåligt.

Nackdel för landsbygden

Han tror också att det avskräcker människor från att flytta till bygden.

– Sedan har vi också företag inom turistnäringen som drabbas extra hårt av detta. För turister i dag förutsätter mer eller mindre att man har fast bredband.

Det mobila bredbandet som Thomas Mattsson och hans familj har är dessutom trafikbegränsat, och har inneburit ökade kostnader.

– Att man tar väck kopparledningen innan vi har ett bra fast alternativ är inte vettigt. Telefoni borde ingå i den allmänna infrastrukturen. I dagens samhälle är det väldigt svårt att inte ha ett fast bredband, säger han.

Nästa år stängs 82 telestationer ner på landsbygden i Västervik, Ljungby, Växjö och Uppvidinge kommun. Se inslaget från Sandreda norr om Braås där oron är stor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.