Kommunalrådet är nöjd – trots utflytten

Publicerad

Trots att tio procent av Orrefors Kosta Bodas glastillverkning sker utomlands, så är kommunalrådet Monica Widnemark (S) i Lessebo mycket nöjd idag.

– Vi har haft ett glasrike i kris. Nu har vi ändå ett levande glasrike. Det glöder för fullt i hyttorna, säger Monica Widnemark.

Ändrat köpmönster

Hon tycker inte att det är något anmärkningsvärt att tio procent av glastillverkningen sker i andra länder.

Svensk glastillverkning i utlandet

– Nej, jag ser inte det som ett problem. Våra beteendemönster har ändrats. Vi köper inte längre dyra dricksglas till vardagsmaten. Jag har förståelse för att de enkla glasen tillverkas billigt utomlands, säger Widnemark.

Tillverkningsland

Marknadsföringen kring de tio procent av glaset som tillverkas i andra länder är ofta förrädskt neutral. Inte ett ord om var tillverkaren finns.

På glasproduktens pappersförpackning däremot, går det att hitta en liten angivelse om i vilket land varan tillverkats.

– För de produkter som är tillverkade i andra länder är det viktigt att märkningen är mycket tydlig, så att vi konsumenter kan välja vilka produkter vi verkligen vill köpa, säger Monica Widnemark.

Lönsamhet viktigt

– Utvecklingen får inte stanna av i Glasriket. Det måste finnas både framtidstro och lönsamhet för att glasnäringen ska kunna utvecklas, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk glastillverkning i utlandet

Mer i ämnet