New Wave Group om glasproduktionen utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Här är den fullständiga mailväxlingen mellan New Wave Group, ägare till Orrefors Kosta Boda, och Smålandsnytt med frågor och svar kring glasproduktion utomlands.

Frågorna och svaren skickades 8 maj. Agneta Gustavsson, reporter på Smålandsnytt, frågar. Rebecka Svensson, som arbetar med CSR-frågor på NWG, svarar.

1. Hur stor del av produktionen inom Orrefors Kosta Boda sker utomlands?

Svensk glastillverkning i utlandet

Orrefors Kosta Boda har idag cirka 3 500 aktiva artiklar. Av dessa är cirka 3 200 tillverkade i Kosta och cirka 300 är tillverkade av underleverantörer.

2. Hur mycket ökade outsourcingen efter att Orrefors glasbruk lades ned förra sommaren?

Vi mäter inte den siffran, men som ni ser av det första svaret rör det sig om cirka 300 av 3 500 artiklar som är tillverkade på andra glasbruk än i Kosta.

3. I vilka länder och vid vilka glasbruk tillverkar Orrefors Kosta Boda sina produkter utomlands?

Utanför Europa tillverkas sex produkter i Asien, varav några i ett par storlekar. Av dessa sex produkter görs tre stycken i Thailand. Samtliga produkter är ursprungsmärkta så att kunden enkelt kan hitta information om tillverkningsland, till skillnad från hos många konkurrenter.

4. Vilken research/kontroll gör OKB av arbetsförhållandena på ett glasbruk man inte använt sig av tidigare?

Det ska göras en tredje parts-inspektion genom till exempel BSCI eller FLA och det ska finnas ett åtagande och en vilja att åtgärda brister. Vi har naturligtvis flera samtal och dialoger med leverantören som sammantaget ger oss en bild av hur väl ett samarbete kan fungera.

5. Vilken kontroll gjorde OKB av glasbruket i Thailand?

Se svaret för fråga fyra. BSCI-inspektionen är från augusti 2013.

6. New Waves Groups ägare Torsten Jansson hänvisade tidigare (när jag ställde samma fråga) till de omdömen som fanns i BSCI:s rapport därifrån. Men det var ju en väldigt kritisk rapport. Varför valde OKB detta glasbruk trots det?

Torsten Jansson är VD och koncernchef samt delägare i New Wave Group. Det är ett är börsnoterad bolag med över 11 200 aktieägare.

Nu till svaret på din fråga. Leverantören erbjöd en mycket hög kvalitet på dessa produkter, fullt i nivå med de kvalitetskrav som vi har vid tillverkningen i Småland. Värdet av en oberoende inspektion ligger just i att få reda på alla eventuella brister, så att dessa kan åtgärdas. Syftet med BSCI och likvärdiga initiativ är att förbättra villkoren i den globala leverantörskedjan, inte att överge fabriken och dess arbetstagare när brister måste åtgärdas – förutsatt att det finns en vilja att arbeta för långsiktiga förbättringar.

7. Inte någonstans (som jag kan se i alla fall) talar Orrefors Kosta Boda om att en del av företagets glas produceras utomlands. Tvärtom ger hemsidor, annonser och broschyrer en klar bild av en småländsk produktion. Ett exempel från Orrefors egen hemsida: ”Orrefors producerar sedan 1898 bruksglas och konstglas i kristall. På glasbruket i Småland arbetar våra skickliga hantverkare tillsammans med några av Sveriges främsta formgivare med att utveckla design, hantverk och nya tekniker”. På Kosta Bodas hemsida talas om att ”Teknik och känsla har förfinats i hjärtat av Smålands skogar ända sedan 1742”.

De citat som nämns i frågan finns inte längre kvar på hemsidan då den uppdaterades för några dagar sedan, efter en längre tids arbete. Det finns egentligen inga sakfel i de textrader som du hänvisar till, men för att förtydliga detta ytterligare så kommer vi skriva följande på den nya hemsidan:

Varumärket Orrefors har sedan 1898 producerat bruksglas och konstglas i kristall. På vårt glasbruk i Kosta arbetar våra skickliga hantverkare tillsammans med flera av Sveriges främsta formgivare med att utveckla design, hantverk och nya tekniker. En mindre del av produktionen har sedan 2004 tillverkats på andra skickliga glasbruk, i främst Europa. Några få produkter tillverkas även i Asien. På alla glasbruk används samma formgivning och i många fall de tekniker som utvecklats av oss själva i Småland.

8. Marknadsföringen vill uppenbarligen ge en bild av att produktionen sker i Småland. Varför talas inte klarspråk? Varför skriver inte Orrefors Kosta Boda tydligt och klart att glas produceras utomlands?

3 200 av 3 500 artiklar är tillverkade i Kosta, så det är kanske inte så konstigt att detta är utgångspunkten i vår marknadsföring. Oavsett tillverkningsort så ligger hjärtat fortfarande i Sverige eftersom formgivning, teknik, produktveckling, marknadsföring, distribution med mera sker här. Men som framgår av det föregående svaret så kommer vi att förtydliga detta.

9. Hur ser CSR-arbetet för de utländska underleverantörerna ut för Orrefors Kosta Bodas del?

Det är ganska likt vårt övriga CSR-arbete. Vi har egen CSR-personal som arbetar heltid med att besöka, informera och stötta våra leverantörer kring socialt och miljömässigt ansvarstagande. Vi tycker det är viktigt med oberoende tredje parts-inspektioner, för ökad transparens och verifiering. Därför är vi medlemmar i BSCI, FLA, Accord on Fire and Building Safety och en rad andra initiativ med sådant upplägg. Målsättningen är att sträva mot ständig förbättring, vilket kan kräva både leverantörsspecifika åtgärder, dialog och rundabords-samtal. Målsättningen är inte att avsluta samarbeten och därmed riskera att arbetstagarna får det sämre eller blir utan arbete.

10. Vilka krav kommer OKB att ställa på underleverantörerna?

Produkterna ska vara av minst lika hög kvalitet som vid vår egen tillverkning och leva upp till övriga kravspecifikationer. Vi kräver att det ska finnas ett pågående arbete kring CSR-frågor och att leverantören ska genomgå en oberoende inspektion av ett kvalificerat testinstitut. Brister ska förbättras och det är oerhört viktigt att det finns en vilja och ett engagemang från leverantörens sida.

11. Vilka krav har OKB ställt på United Glass?

Just nu fokuserar vi såklart på att de brister som identifierades vid den första BSCI-inspektionen ska åtgärdas och förbättras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk glastillverkning i utlandet

Mer i ämnet