Paraskidåkaren Ebba Årsjö från Oskarshamn är årets vinnare av Victoriapriset. Foto: Scanpix / Bildbyrån

Oskarshamnsbördiga Ebba Årsjö tar emot Victoriapriset idag

Publicerad

Under torsdagen den 14 juli delas Victoriapriset traditionsenligt ut till en idrottare. Årets vinnare är den Oskarshamnsbördiga paralympiern Ebba Årsjö, som tävlar i alpin skidsport.

Firandet på Öland pågår i flera dagar i samband med Kronprinsessan Victorias födelsedag den 14 juli. Nytt för i år är en kortege som ska gå från Solliden till Borgholms slottsruin.

En av höjdpunkterna under Victoridagarna är utdelningen av Victoriapriset. 21-åriga Ebba Årsjö, född i Oskarshamn, är årets pristagare. Hon tog två guld och ett brons på Paralympics i Peking. Det är första gången en paraidrottare belönas med utmärkelsen.

– Jag blev jättehedrad när de ringde. Jag kollade upp listan (med vinnare) på Wikipedia. Jag vet inte om du har sett listan? Den är ganska massiv, sa Ebba Öberg till SVT Sport tidigare.

Tomas Ledin, Tove Styrke, Janice, Victor Leksell och Jonathan Johansson ska uppträda på kvällens konsert.

Prisutdelningen och Victoriakonserten sänds kl 21:00 på SVT1 och SVT play den 14 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.