Östersjön – Alger kan fortfarande hota kusten

Uppdaterad
Publicerad

Mycket tyder på att algblomningen är på väg att klinga av för i år. -Men de närmaste dygnen finns risk för att giftalger kan driva in i Hanöbukten och mot Blekingekusten, säger Helena Höglander på länsstyrelsen i Stockholm till TT.

Det finns fortfarande kraftiga stråk av giftalger i södra Östersjön, bland annat utanför Skåne- och Blekingekusten, och mellan Öland och Gotland. Men algansamlingarna har minskat, visar provtagningar utanför tyska kusten och observationer i svenska vatten.

Samtidigt finns kraftiga algbälten öster om Öland som börjar driva norrut och nu befinner sig mellan Gotland och fastlandet.

Västervik hotat

-Om det blir ostliga vindar kan algerna driva in mot kusten i höjd med Västervik, säger Helena Höglander. Men vi ser i varje fall inga tecken på det under de närmaste dygnen.

Mycket tyder på att algblomningen håller på att ebba ut i år. Men även om giftalgsbältena minskar i Östersjöns ytvatten förekommer enligt Höglander mycket alger längre ner under ytan. I ytvattnet finns det inte så mycket fosfor och andra näringsämnen kvar, men koncentrationerna är betydligt högre en bit ner under ytan.

Normala halter näringsämnen

-Så om det blåser kraftigare kan vattenmassorna blandas upp mer och algerna komma upp till ytan igen, säger Helena Höglander. Men än så länge ser vi inte några sådana tecken.

Halterna av näringsämnen har varit normala i år, i motsats till förra året då Östersjön drabbades av en omfattande och långvarig algblomning. Det berodde på att stora mängder fosfor då frigjordes från bottensedimenten och bidrog till att göda giftalgerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.