Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Butiken och glashyttan köpte jag nyligen och vi gör allt nu för att undvika att byggnaderna förstörs av vattnet, säger Lars Skulberg. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Ovanligt höga vattenflöden i Kosta: ”Hoppas hyttan inte spolas bort”

Uppdaterad
Publicerad

I Transjö i Kosta är boende oroliga för de ovanligt höga vattenflödena i området. Hus och byggnader kan ta skada och ortsborna gör allt de kan för att få undan vattnet. – Vi kan inte öppna dammluckan mer och vattenpumpen har gått dygnet runt, säger Lars Skulberg.

– I drygt en vecka har vi kämpat här för att få bort vattnet och undvika att det tränger in under byggnaderna. Butiken och glashyttan köpte jag nyligen och hoppas byggnaderna inte förstörs nu, säger Lars Skulberg.

Se bilderna från översvämningen i Transjö i klippet ovan.

Lessebo

Gul varning för höga flöden

Den 8 januari utfärdade SMHI en gul varning för höga flöden i östra halvan av Kronobergs län, sydvästra Kalmar län och Blekinge län.

Vattenflödena kommer med stor sannolikhet att fortsätta öka de kommande dagarna men börjar sakta att minska under helgen eller i början av nästa vecka, enligt SMHI.

– Lokalt kan det ge stora konsekvenser men övergripande ser vi inga extrema flöden, dock högre än normalt, säger Louise Petersson.

I genomsnitt faller det 30-40 mm nederbörd totalt i Januari i Kronoberg och Kalmar län och SMHI:s mätningar visar att hittills fallit minst 55 mm och på vissa stationer upp till 80 mm.

– Detta gör att marken är vattenmättad och varje ny millimeter regn som faller, eller snö som smälter av, kommer att hamna i vattendragen istället för att infiltrera i marken, säger Louise Petersson.

Hoppas på normala flöden

Lars Skullberg kan bara hoppas att det slutar regna och att vattenflöden går ner.

– Vi har öppnat dammluckan så mycket det går och vi har vattenpumpar som jobbar dygnet runt. Vi kan inte göra mer än att hoppas att det slutar regna, säger han.

KLIPP: Risk för att Ljungbyån svämmar över

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalmar kommun varnar nu för att höga flöden i bland annat Ljungbyån. Se de dramatiska bilderna från Kalmar – klicka på ”Visa alla”. Foto: Helmuth Petersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lessebo

Mer i ämnet