Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Blåsigt och regnigt väder – SMHI utfärdar flera varningar

Uppdaterad
Publicerad

Grått, blött och regnigt – så kan man sammanfatta årets första vädervecka. SMHI har nu utfärdat gula varningar för höga flöden i delar av södra Sverige. Dessutom väntas det blåsa ordentligt under onsdagen. Flera tågavgångar mellan Stockholm och Norrköping ställs in under dagen.

I södra Sverige och i delar av Norrlandskusten har det fallit tre gånger så mycket nederbörd som det normala under årets första vecka. Allra blötast har det varit i delar Östergötland där regnmängderna varit upp till fem gånger så höga som vanligt.

Höga flöden

SMHI har nu utfärdat gula varningar för höga flöden i delar av Blekinge, Kalmar, Kronobergs, Stockholms samt Södermanlands län och i områden mellan Vänern och Vättern. Samtliga varningar gäller tills vidare.

– Det är fält och en del vägar som svämmar över. Vi är på den lägsta varningsnivån än så länge. Men om man bor nära en å så ska man göra vad man kan för att skydda sig, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

Tågavgångar inställda

Dessutom kommer det blåsa ordentligt under onsdagen. Gula varningar för vind har utfärdats för Hela Stockholms län och delar av Södermanlands län fram till klockan 14.00 på onsdagen.

Flera tågavgångar mellan Norrköping och Stockholm är inställda under dagen på grund av vindarna, uppger Mälartåg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.