Under stora delar av onsdagen ersätts de flesta av Mälartågen förbi Nyköping med buss. Foto: SVT/Arkiv

Inställda tåg förbi Nyköping: ”Risk att träd faller på spåret”

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en gul varning för stark vind under onsdagen som framförallt berör östra Sörmland närmast kusten. Det har fört med sig flera inställda tåg förbi Nyköping och Vagnhärad.

Enligt Mälartåg är flera tåg mellan Norrköping och Stockholm via Nyköping inställda mellan klockan 07.00-17.00 idag på grund av stormvarningen. Bussar kommer ersätta vissa avgångar, medan andra avgångar ställs in.

Leds om via Katrineholm

Nyköpingsbanan har till följd av väderleken stängts ned och trafik leds under tiden om över Katrineholm.

– Det är en säkerhetsåtgärd. Det finns risk att träd kan falla ner på spåret och då vill vi inte ha resande tåg fast på spåret som kan bli sittande flera timmar, säger Denny Josefsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Det kommer även behöva göras en inspektion av sträckan innan trafik kan släppas på igen.

– Man kommer då köra ut ett arbetsfordon som kollar sträckan och kör bort träd om några har fallit. Är det ingenting så sätter man igång trafiken, säger Denny Josefsson.

Kör med sänkt hastighet

Även pendeltåg mellan Flemingsberg och Gnesta påverkas av stormvarningen. Där går tågen med sänkt hastighet.

– Det beror på att det kommer vara starka sidvindar och kontaktledningar som svajar. Det innebär förseningar på upp till 60 minuter på några enstaka tåg, säger Denny Josefsson.

Vädervarningen från SMHI är utfärdad fram till klockan 14.00.

SMHI varnar även för höga flöden i östra Sörmland. De höga flödena har inneburit översvämningar i bland annat Nyköping, vilka har lett till att vissa verksamheter blivit utan ström.  Det har även varit problem med fallna träd som blockerat bilvägar på flera håll i länet under onsdagsmorgonen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två bilföretag i Nyköping är strömlösa tillföljd av en översvämning. Se vattenmassorna i klippet. Foto: Pontus Stenberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.