Häktet överfullt i Växjö – nu kan nya platser byggas

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom beskedet att kriminalvården går upp i stabsläge efter att de har haft fulla anstalter och häkten under lång tid. I Växjö är beläggningen på häktet nu över 100 procent.

– Det här är något som vi har sett komma under en ganska lång tid, men som har nu har eskalerat. Vi har fullbelagt och ligger över 100 procent i Växjö, säger Tove Strandsäter, som är häkteschef i Växjö och Jönköping.

Den akuta platsbristen löser de idag i första hand genom att använda andra rum som till exempel besöksrum. I nästa skede måste de använda sig av dubbelbeläggning vilket innebär att två intagna får dela på ett rum.

Vad finns det för problem med dubbelbeläggning?

– Det är klart att det ger oss utmaningar i verksamheten. Det kräver mer personal och ett flexibelt sätt att tänka med det vi ska erbjuda våra intagna, säger Tove Strandsäter.

Det behövs fler häktesplatser och i Växjö tittar man nu på möjligheten att bygga ut med 10 platser.

I klippet kan du höra häkteschefen berätta mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer