Peter Engberg, analytiker vid CSN Foto: TT/pressbild

Över 2 000 skolkande elever i Småland förlorade studiebidrag

Publicerad

Antalet elever som fått sitt studiebidrag indraget på grund av skolk har ökat under de senaste åren. 2131 gymnasielever i Småland fick sitt studiebidrag indraget på grund av ogiltig frånvaro under läsåret 2018/2019, enligt siffror från CSN.

I hela landet rör det sig om 29 600 elever, vilket är rekordmånga. En av anledningarna kan vara att skolorna blivit bättre på att rapportera in ogiltig frånvaro till Centrala studiestödsnämnden, CSN.

I en enkät som SVT Nyheter Småland skickat ut till några gymnasieskolor i vårt område svarar flera skolor att de blivit bättre på att rapportera in.

Max fyra timmar under en månad

”Vi har en ökning i antalet skolkrapporterade och detta förklaras till stora delar av en tydligare tillämpning av gällande riktlinjer”, svarar skolledningen på den kommunala gymnasieskolan Kungsmad i Växjö. 

”Ökningen beror till stor del på att skolan har valt att jobba mycket mer systematiskt med att utreda och rapportera elevernas frånvaro och förbättrat våra rutiner kring detta”, svarar rektorn på Växjö fria gymnasium. 

Det är skolorna som bestämmer när och vad som ska rapporteras in som skolk, men de har fått riktlinjer av CSN. Enligt riktlinjerna ska elever få studiemedlet indraget efter sammanlagt fyra timmars frånvaro under en månads tid. Gränsen och praxis har varit i stort sett konstant sedan 2012.

Skolor olika duktiga på att rapportera 

I en enkät svarar samtliga gymnasieskolor att de följer riktlinjerna från CSN. Ändå  fungerar det olika på olika skolor, bland annat eftersom frånvarosystemen ser olika ut och att lärare är olika duktiga på att rapportera in ogiltig frånvaro. 

”I ärlighetens namn så varierar det. En del lärare rapporterar 5 min sen ankomst medan andra enbart registrerar hel lektion som frånvaro”, svarar gymnasiechefen på Västerviks kommun i enkäten.

I klippet kan du höra Peter Engberg, analytiker vid CSN, berätta om orsaker till skolk och vilka elever som får studiebidraget indraget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.