Över 60 överklaganden om böneutrop till domstol

Uppdaterad
Publicerad

59 överklaganden har lämnats in till förvaltningsrätten och fler är på väg. Tre stycken har redan prövats av domstolen och samtliga av dem har avvisats. Det rapporterar Smålandsposten.

– Vi tittar på ett mål i taget och jobbar på, säger juristen Helén Åkesson till tidningen.  

Överklagandena gäller polisens beslut om att godkänna Stiftelsen Växjös muslimers ansökan om att sända ut böneutrop via högtalare, en gång i veckan, i samband med fredagsbönen i moskén. 

59 överklaganden har registrerats på Förvaltningsrätten i Malmö men fler är på väg. Polisen har enligt Smålandsposten hitintills fått in 63 överklaganden. 

– Ännu så länge har vi gjort så att alla som har kommit in har vi skickat till förvaltningsrätten. Vi tycker det är lämpligt helt enkelt eftersom intresset är så stort, säger Magnus Rothoff  på polisens tillståndsgivningen i region syd. 

Tre överklaganden är redan prövade av förvaltningsrätten och i samtliga fall bedömde domstolen att de som klagat inte påverkades av utropen och har därför avvisat. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet