Foto: Stina Stjernkvist/TT

Över 900 personer har varslats på sex veckor

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående coronapandemin fortsätter att påverka arbetsmarknaden. Varseltal och nyinskrivna arbetslösa fortsätter att öka. Under de senaste sex veckorna har över 900 personer varslats om uppsägning i Kalmar och Kronobergs län.

–  Läget på arbetsmarknaden är allvarligt och fortsätter utvecklingen kan vi nå en topp under sommaren med runt 10 procent inskrivna arbetslösa, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande. 

I hela landet har 56 133 personer varslats mellan den 1 mars och den 12 april. Av dem fanns 540 i Kalmar län och 376 i Kronobergs län. 

De flesta som berörs av varsel jobbar inom hotell-och restaurang, bemanning och handel, men under den senaste veckan har också industrin tagit en större andel.

Antal varsel den senaste veckan ligger lägre än veckorna innan, men samtidigt är antalet nästan dubblett så många jämfört med hur det såg ut under hela april förra 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.