Väntetiden är lång för uppkörning. Foto: TT

Statistiken: Över hälften kuggar på uppkörningen

Uppdaterad
Publicerad

Det är fler som missar uppkörningen än som klarar sig, visar statistik från Trafikverket. Men i ett nationellt perspektiv sticker Kalmar ut.

Från januari till november 2021 gick över 15 000 hoppfulla Smålänningar till Trafikverkets lokaler i Kalmar eller Växjö för att testa förmågan i ett körprov.

Av dem gick 7 000 hem med en anledning att fira.

Förarprov

Totalt är det alltså knappt hälften som klarade sina uppkörningar i Småland, siffror som ligger i linje med rikssnittet. Men skillnaden är stor mellan kommunerna.

Kalmar bättre än Växjö

Kalmar är en av de platser i Sverige där fler än hälften faktiskt klarar sitt prov, 54 procent. Men Växjö däremot ligger i botten, bara 43 procent klarar uppkörningen här. I hela landet fick 48 procent godkänt.

Chansen att klara en godkänd uppkörning ökar betydligt när man är inskriven på en körskola. Av de personer som anmält sig genom en trafikskola klarar ungefär två tredjedelar testet.

Av de privatanmälda är det bara en tredjedel som klarar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förarprov

Mer i ämnet