Färre utrikesfödda har körkort – gör det svårt att få jobb

Uppdaterad
Publicerad

Att arbetsgivare kräver körkort är inte ovanligt, även i yrken där bilkörning inte är den huvudsakliga arbetsuppgiften. Av alla arbetssökande som är inskrivna vid arbetsförmedlingen i Kalmar uppger totalt 52 procent att de har körkort. I gruppen utrikesfödda är det enligt Arbetsförmedlingen färre, 38 procent, som har körkort.

– Tittar vi på platsbanken över lediga jobb ser vi att det krävs körkort även för många jobb där man inte kör dagligen, säger Linda Ilmrud, arbetsförmedlare i Kalmar

Hör Linda Ilmrud berätta om fördelen med körkort när man söker jobb i klippet ovan.

Förarprov

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat hur en större andel som gör teoriprovet till körkort på annat språk än svenska blir underkända jämfört med dem som gör provet på svenska.  Och att inte ha körkort kan enligt Linda Ilmrud alltså göra det svårare att få arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förarprov

Mer i ämnet