Trafikläraren Nehat vittnar: Svårare för nyanlända att ta körkort

Uppdaterad
Publicerad

Trafikskoleläraren Nehat Isma som själv kom till Sverige i början av 90-talet ser att många nyanlända har svårare än inrikesfödda att skaffa körkort. Språket, och svårigheterna att ha råd med tillräckligt med körlektioner är enligt Nehat Isma faktorer som spelar in.

Nehat Isma kom från Kosovo till Sverige i början av 90-talet och jobbar idag som trafiklärare i Kalmar. I sin vardag möter han många nyanlända som har det extra svårt att ta körkort. 

– Språket är ett hinder. Det är tidskrävande för båda trafiklärare och eleven att kunna kommunicera, säger Nehat.  

Förarprov

Nehat Isma minns själv hur svårt det var för honom att kommunicera i början när han kom till Sverige.

Kroppsspråk och enkel svenska

Därför försöker han använda olika metoder för att kunskapen ska komma fram.

– Jag använder olika trix för att kunna kommunicera med personen. Det kan vara kroppsspråk,  använda mycket enkel svenska och prata långsamt och tydligt, säger Nehat Isma.

Trots att han använder olika metoder i sin undervisning tycker han att många nyanlända har svårare att ta in kunskaperna under körlektionerna.

I videon ovan berättar Nehat Isma mer om hur han kommunicerar och vad han får för reaktioner. 

Dilemma mellan tid och ekonomi

Nehat Isma anser att personer som är nya i Sverige och inte hunnit lära sig så bra svenska behöver mer tid för att lära sig köra bil. Fler lektioner innebär dock ökade kostnader. Enligt Nehat Isma något som många inte har råd med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förarprov

Mer i ämnet