Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så klarar SVT:s reporter en ny uppkörning idag – har haft körkort i 40 år

Så klarar SVT:s reporter en ny uppkörning idag – har haft körkort i 40 år

Uppdaterad
Publicerad

Det var över 40 år sedan SVT Nyheter Smålands reporter Jan-Eric Lundberg körde upp och tog sitt körkort. Hur skulle han klara en ny uppkörning och ett nytt teoriprov idag? Det ville han kolla och tog plats både bakom ratten och i skolbänken.

”Jag trodde att det skulle bli svårt” – se i klippet ovan när SVT:s reporter kör upp och blir bedömd av körskolläraren.

Det är i dag många förare på våra vägar som har körkort som är både 50 och 60 år gamla och där ägaren bara har bytt ut själva handlingen och tagit en ny bild vart tionde år. Det här är Benny Jonsson som är ägare till en av Växjös trafikskolor kritisk till.

– Du besiktar din bil varje år men hur ofta besiktar du dig själv det är upp till dig att du är uppdaterad, du ska kunna alla regler ändå. Men hur många är det som gör detta, man bara kör säger Benny.

”Det var många detaljer som jag inte hade ägnat mig en tanke åt” – se hur SVT Smålands reporter klarar uppkörning och teoriprov i videon.

Normalt bedöms en riktig uppkörning av en kontrollant från Trafikverket, inte av en körskollärare. I videon ovan har SVT bett Benny Jonsson agera kontrollant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förarprov

Mer i ämnet