Överklaganden om moskébygge i Alvesta avslås

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer som överklagat bygglovet av en moské i Alvesta får nu avslag. Det har mark- och miljödomstolen slagit fast. Och om ingen väljer att överklaga till Högsta domstolen kan bygget snart vara igång.

Det planerade bygget av en moské i Alvesta har rört upp känslor. En protestlista med 672 namnunderskrifter lämnades in till kommunen i början av 2017.

I början av april i år överklagades bygglovet av privatpersoner. Länsstyrelsen avslog överklagan och enligt Smålandsposten ska elva personer ha överklagat Länsstyrelsens beslut.

Men endast fem av dem hade rätt att överklaga då övriga inte bor i direkt anslutning till den aktuella tomten. Och nu har alltså mark- och miljödomstolen beslutat att avslå dessa överklaganden.

De klagande har nu möjlighet att överklaga ytterligare till Högsta domstolen. Då krävs ett prövningstillstånd som kräver att ärendet kan bli ett så kallat prejudikat.

Om bygglovet fortsatt står sig kan moskén börja byggas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.