Foto: SVT

Protestlista inlämnad mot moskébygge i Alvesta

Uppdaterad
Publicerad

Det planerade moskébygget i Alvesta har sedan tidigare väckt reaktioner bland boende i nära anslutning till området. Nu har en protestlista lämnats in till kommunen.

Det är den Alvestabaserade ideella föreningen ”Välgörenhets Organisationernas Allians Kaukasus” som köpt mark av kommunen för att planera bygget av en samlingslokal.

Bygglovsansökan inte inlämnad

Enligt uppgifter till kommunen finns planer på att inrätta en moské i det tilltänkta bygget. Men än så länge har ingen bygglovsansökan lämnats in för den detaljplan från 1979 som godkänner handel samt en samlingslokal på tomten.

Trots det har boende i närområdet nu lämnat in 672 namnunderskrifter i protest till kommunstyrelsen i Alvesta.

Rädsla för attentat

Enligt en bifogad motivering anser de boende bland annat att säkerheten äventyras med en moské i området eftersom ”flera attentat riktats mot liknande byggnader i Sverige”.

Kommunstyrelsens ordförande Per Ribacke (S) kände inte till att de boende i området författat en protest mot det planerade bygget.

– Nej, den informationen har inte nått mig ännu.

Vad har du för kommentar till att det skapat en sådan reaktion?

– De boende är fria att hantera frågan utifrån sin egen situation och samla in namnunderskrifter, säger Per Ribacke (S).

Inget politiskt beslut i frågan

Nu kommer kommunen att behandla ärendet och sedan väntar en politisk beredning i frågan.

– Om det eventuellt godkänns ett bygglov på tomten så kan kommunen inte lägga sig i vad man gör i dessa lokaler. Det råder religionsfrihet i Sverige och vi måste hålla oss sakligt till frågan, säger Per Ribacke (S).

Men några av de boende menar att det är för trångt att bygga en samlingslokal i området.

– Den här fastigheten är tänkt att byggas inne i ett villasamhälle, det är endast tio meter från mitt hus. Vi anser att den här typen av föreningsverksamhet kan skapa oreda i trafiken, säger Arne Karlsson, som är en av initiativtagarna till namninsamlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.