Ekonomichefen Silja Savela berättar att Uppvidinge kommun inte budgeterar för oförutsedda händelser som översvämningen. Foto: Privat / SVT: Frida Lindhe

Översvämningen blir dyr nota för kommunens invånare

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningen i Älghult för drygt en vecka sedan orsakade stora skador på kommunala fastigheter. Notan landar i skattebetalarnas knän och kommer innebära ekonomiska omprioriteringar för kommunen.

Översvämningen i Älghult i Uppvidinge kommun som inträffade för drygt en vecka sedan har medfört skador på och i fastigheter för både kommunen och invånare. Självrisken för de tre kommunala fastigheterna som skadades värst ligger på omkring 140 000 kronor vardera.

Men kommunen bedömer i nuläget att glasbruket och det särskilda boendet Storgården klarade sig lindrigare än biblioteket.

– Självrisken för biblioteket kommer att kosta mycket mycket mer, säger Uppvidinge kommuns ekonomichef Silja Savela.

Omprioritera ekonomin

Översvämningar och liknande oförutsedda händelser är ingenting som kommunen budgeterar för. Kommunen kommer därför att behöva hitta pengar genom omprioriteringar.

– Det är ju klart att det blir en rätt så hög kostnad när flera fastigheter skadas samtidigt, säger Silja Savela.

Kommunen inventerar

Nu håller kommunen på att inventera och bedöma vattenskadornas omfattning. Men först måste allting saneras och torkas.

– Jag har fått höra att det kan ta över två månader beroende på vilket material det rör sig om, berättar Silja Savela.

Biblioteket, som skadades värst, kommer inte att vara användbart till skolstarten i höst som förut. Detta trots att alla kommuner har en skyldighet att erbjuda skolelever tillgång till bibliotek.

– Kultur- och fritidsavdelningen tittar på frågan tillsammans med barn- och utbildningsförvaltningen. Det är inget som är löst för tillfället. Men det kommer att finnas ett skolbibliotek på ett eller annat sätt när eleverna börjar skolan i höst, säger Silja Savela.

Hoppas på ersättning

Omkring 50 invånares fastigheter skadades i översvämningen. En av dem var 88-åriga Marian Ammentorps gillestuga som hade tagit in 60 centimeter vatten. SVT pratade med Marian efter översvämningen.

Marian Ammentorp är en av de drabbade Älghultsbor som fått slänga stora delar av sitt bohag på grund av vattenskador. Foto: Fanny Asplund/SVT

Nu har hon tagit kontakt med sitt försäkringsbolag och hoppas på ersättning.

– Men det kan ta flera månader innan jag får reda på hur mycket pengar jag får från försäkringsbolaget, säger Marian Ammentorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.