Hör Marian Ammentorp berätta om hur översvämningen förstört hennes gillestuga. Foto: Fanny Asplund/SVT

Efter översvämningen: Flera Älghultsbor har fått slänga sitt bohag

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen röjde flera Älghultsbor upp den oreda som orsakades av lördagens kraftiga regnoväder. En av de drabbade är 88-åriga Marian Ammentorp som hade 60 centimeter högt avloppsvatten i sin gillestuga. De förstörda ägodelarna fyllde mer än en container.

Täcken, kuddar, fårskinnsfåtöljer, sängar, en lampa och en tv-apparat är några av de saker som behövt slängas.

– Så gott som allt har blivit förstört, säger Marian Ammentorp.

I källaren pågår nu ett avfuktningsarbete som beräknas ta tre månader innan Marian Ammentorp kan börja använda gillestugan igen.

– Mitt mående är upp och ner. Ibland går det bra och ibland går det dåligt. Jag försöker hålla mig uppe så mycket jag kan, men så tar jag en gråttur emellanåt och sedan stampar jag och säger ”det här ska gå”.

Tömt uppemot åtta containrar

För att hjälpa de drabbade har även Uppvidinge kommun ställt ut containrar i Älghult. Där kan invånarna slänga sina vattenskadade föremål.

Maik Heinzon hjälper till i krishanteringsarbetet. När SVT träffar honom under torsdagsförmiddagen hade uppemot åtta containrar forslats bort och tömts. Containrar som ställts på plats vid Älghults glasbruk för allmänheten.

– Det är ett viktigt uppdrag, att vi ger samhället trygghet och visar var de kan bli av med sina grejer, säger han.

Försäkringar

Marian Ammentorp är orolig över att hon inte kommer få ut någon ersättning på sin försäkring. De flesta av föremålen i gillestugan var äldre.

Mattias Gutegård, skadechef på Dina Försäkringar, förklarar att det finns något som kallas för åldersavdrag.

- Om din tapet är yngre än fem år täcker försäkringen det. Men om du har en äldre tapet kan du behöva betala en procentuell del för att återställa den.

När det kommer till lös egendom, exempelvis möbler, finns det ett marknadsvärde på föremålen vilket innebär att man alltid får någon typ av ersättning för dem.

– Det finns alltid ett värde på sakerna, men det skiljer sig åt, säger Mattias Gutegård. 

I det akuta skedet vid en översvämning ingår sanering och avfuktning i självrisken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.