Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I fem månader har Region Kronoberg betalat ut bonusar för anställda som rekryterar nya kollegor, men nu ska bonusarna tas bort. Hör regionstyrelsens ordförande Henrietta Modig Serrate (S) motivera. Foto: Arkiv/Rebecca Karlsson

Kronoberg slopar rekryteringsbonus i vården – efter knappt fem månader

Publicerad

Extra pengar till vårdpersonal som värvar en ny kollega eller till den som nyanställs. Region Kronoberg införde vid årsskiftet en rekryteringsbonus, men nu, knappt fem månader senare ska den avskaffas.

Vid årsskiftet beslutade Region Kronoberg att införa en rekryteringsbonus . En bonus som hittills sex personer tagit del av. Men nu, knappt fem månader efter införandet, har politikerna svängt i frågan och bestämt sig för att skrota bonusen.

– Vi tror att vi kan använda våra pengar på ett bättre sätt, säger Henrietta Modig Serrate (S) regionstyrelsens ordförande i Kronoberg.

I klippet ovan hör du vad Henrietta Modig Serrate (S) istället tror att regionen ska satsa på.

Åtta regioner med liknande bonusar

För att locka till fasta anställningar i vården har en del regioner infört så kallade rekryteringsbonusar.

Det handlar om en extra summa pengar till den regionanställde som rekryterar en ny medarbetare. Några regioner har också en extra bonus även till den person som nyanställs.

SVT:s kartläggning visar att åtta regioner i landet har eller har haft bonusar enligt denna modell.

M och S överens i Region Kronoberg

Rekryteringsbonusen i Region Kronoberg infördes under det moderatledda styret. Socialdemokraterna, som då var i opposition, var emot bonusen.

Men sedan i april innehar just Socialdemokraterna ordförandeposten i regionstyrelsen. Detta efter att moderater och socialdemokrater deklarerat att de inleder ett samarbete.

Och enligt den nytillträdda ordföranden Henrietta Modig Serrate (S) så är moderaterna och socialdemokraterna överens om att bonussystemet måste ses över och att rekryteringsbonusen ska bort.

Troligtvis kommer rekryteringsbonusen och kontinuitetsbonusen avskaffas under 2025. Exakt datum spikas vid budgeten i höst.

Regioner som har eller har haft bonusar

Kronoberg– Medarbetare som bidrar till att rekrytera nya kollegor kan få en rekryteringsbonus på upp till 30 000 kr. Detta gäller inte medarbetare inom HR eller chefer.

Stockholm– Har under 2023 haft sign-on bonus där den som nyanställs får 10 000 kr vid rekryteringen och ytterligare 10 000 kr efter ett år. Medarbetare som tipsade om en ny kollega som tog en fast anställning belönades med 10 000 kr vid rekryteringen. Efter ett år ges ytterligare 40 000 kr till den som rekryterat kollegan, om den arbetar kvar.

532 anställda har fått sign-on-bonus och 78 personer har fått rekryteringsbonus.

Västmanland– Rekryteringsbonus gäller under perioden 1 juni 2023 – 30 maj 2024. Utgår till tillsvidareanställd som bidrar till att en ny sjuksköterska, röntgensjuksköterska, barnmorska eller biomedicinsk analytiker tillsvidareanställs på minst 50 procent. 5000 kr betalas när den nyanställde påbörjar sin anställning och efter ett år betalas ytterligare 25 000 kr till den som rekryterat kollegan, om den arbetar kvar. 22 stycken bonusar har betalats under perioden.

Västernorrland– Rekryteringsbonus betalas till medarbetare som aktivt påverkat att en rekrytering kunnat genomföras av en medarbetare inom ett bristyrke. Fram till april 2024 innebar ersättningen 40 000 kr fördelat under en två-årsperiod. Från och med maj-24 har beloppet ändrats till 60 000 kr på en tre-årsperiod. 2023 betalades 30 rekryteringsbonusar ut.

Norrbotten– Endast bonus inom tandvården. En startbonus infördes i februari 2022, motsvarande en extra månadslön till tandläkare som tillsvidareanställs i Folktandvården. En rekryteringsbonus infördes samtidigt på 15 000 kr till den medarbetare som tipsar om en tandläkare som anställs i Folktandvården. Hittills har det betalats ut startbonus till 23 tandläkare och rekryteringsbonus har betalats ut i ett fall.

Sörmland– Hade under 2023 en rekryteringskampanj där rekryteringsbonus för vissa yrkesgrupper ingick. Totalt kunde 30 000 kr betalas ut till den medarbetare som rekryterar. Antalet som tog del av bonusen har varit 17. Inga aktuella rekryteringsbonusar i nuläget.

Halland- Har ett tillfälligt bonussystem för sjuksköterskor som arbetar på, eller väljer att ta nyanställning på akutsjukhusens vårdavdelningar. Summan är 40  000 kronor, uppdelat på tre omgångar. Bonusperioden sträcker sig fram till september 2025. Utfallet för bonussystemet är därför för tidigt att uttala sig om.

Gävleborg– Har haft en ”Välkommen ombord, Sign on bonus”, men ingen rekryteringsbonus. Gällde från 1 juli-23 tom 31 mars-24. Bonusbeloppet för detta har varit 5000 kr per medarbetare och gäller hyrpersonal som valt att anställas av regionen. Har 27 medarbetare som anställts med bonusen.

Övriga regioner har inte några bonusar.

Extraersättningar och bonusar inför sommaren ingår inte i kartläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.