Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rekryteringsbonusen i Region Västmanland har gett 22 nya vårdanställda. Foto: Johan Nilsson/TT

Region Västmanland nöjda med sin rekryteringsbonus – överväger att fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

En av de regioner i landet som infört en bonus till anställda som lyckas värva en ny kollega är Västmanland. Bonusen infördes förra sommaren och enligt HR-chefen Markus Körberg så har den bidragit till målet med fler regionanställda.

Sedan 1 juni 2023 fram till och med den 30 maj i år gäller rekryteringsbonusen i Region Västmanland.

Bonusen går till den anställde i regionen som medverkar till att en ny sjuksköterska, röntgensjuksköterska, barnmorska eller biomedicinsk analytiker tillsvidareanställs på minst 50%.

22 bonusar delades ut

5000 kronor betalas till den som rekryterar när den nyanställde börjar och ytterligare 25 000 betalas ut efter att den nyrekryterade varit anställd i ett år, under förutsättning att tipsande medarbetare ej sagt upp sig.

Hittills har 22 stycken bonusar betalats ut.

I klippet hör du HR-chefen förklara varför han tycker att det är en positiv siffra.

Västmanland är en av åtta regioner med liknande typ av bonusar för att locka nya medarbetare. Att regionerna gör olika tror HR-chefen är bra.

– Jag tänker att man behöver göra en bedömning i sin egen organisation vad man tror kan ge resultat och vilka effekter man kan få. I vårt fall så är ju det här en del tillsammans med andra ersättningar och arbetstidsmodeller som utgår så den bedömningen behöver man nog göra i respektive region, säger Markus Körberg.

Valt att förlänga

Snart löper dock rekryteringsbonusen ut i Västmanland och det är oklart om den kommer fortsätta.

– Vi har inte valt att förlänga det än så länge men i och med att vi ser ett resultat av det så överväger vi det. Men vi måste ju landa i en ordentlig utvärdering och titta på de här resultaten och det har vi inte gjort än.

Regioner som har eller har haft bonusar

Kronoberg– Medarbetare som bidrar till att rekrytera nya kollegor kan få en rekryteringsbonus på upp till 30 000 kr. Detta gäller inte medarbetare inom HR eller chefer.

Stockholm– Har under 2023 haft sign-on bonus där den som nyanställs får 10 000 kr vid rekryteringen och ytterligare 10 000 kr efter ett år. Medarbetare som tipsade om en ny kollega som tog en fast anställning belönades med 10 000 kr vid rekryteringen. Efter ett år ges ytterligare 40 000 kr till den som rekryterat kollegan, om den arbetar kvar.

532 anställda har fått sign-on-bonus och 78 personer har fått rekryteringsbonus.

Västmanland– Rekryteringsbonus gäller under perioden 1 juni 2023 – 30 maj 2024. Utgår till tillsvidareanställd som bidrar till att en ny sjuksköterska, röntgensjuksköterska, barnmorska eller biomedicinsk analytiker tillsvidareanställs på minst 50 procent. 5000 kr betalas när den nyanställde påbörjar sin anställning och efter ett år betalas ytterligare 25 000 kr till den som rekryterat kollegan, om den arbetar kvar. 22 stycken bonusar har betalats under perioden.

Västernorrland– Rekryteringsbonus betalas till medarbetare som aktivt påverkat att en rekrytering kunnat genomföras av en medarbetare inom ett bristyrke. Fram till april 2024 innebar ersättningen 40 000 kr fördelat under en två-årsperiod. Från och med maj-24 har beloppet ändrats till 60 000 kr på en tre-årsperiod. 2023 betalades 30 rekryteringsbonusar ut.

Norrbotten– Endast bonus inom tandvården. En startbonus infördes i februari 2022, motsvarande en extra månadslön till tandläkare som tillsvidareanställs i Folktandvården. En rekryteringsbonus infördes samtidigt på 15 000 kr till den medarbetare som tipsar om en tandläkare som anställs i Folktandvården. Hittills har det betalats ut startbonus till 23 tandläkare och rekryteringsbonus har betalats ut i ett fall.

Sörmland– Hade under 2023 en rekryteringskampanj där rekryteringsbonus för vissa yrkesgrupper ingick. Totalt kunde 30 000 kr betalas ut till den medarbetare som rekryterar. Antalet som tog del av bonusen har varit 17. Inga aktuella rekryteringsbonusar i nuläget.

Halland- Har ett tillfälligt bonussystem för sjuksköterskor som arbetar på, eller väljer att ta nyanställning på akutsjukhusens vårdavdelningar. Summan är 40  000 kronor, uppdelat på tre omgångar. Bonusperioden sträcker sig fram till september 2025. Utfallet för bonussystemet är därför för tidigt att uttala sig om.

Gävleborg– Har haft en ”Välkommen ombord, Sign on bonus”, men ingen rekryteringsbonus. Gällde från 1 juli-23 tom 31 mars-24. Bonusbeloppet för detta har varit 5000 kr per medarbetare och gäller hyrpersonal som valt att anställas av regionen. Har 27 medarbetare som anställts med bonusen.

Övriga regioner har inte några bonusar.

Extraersättningar och bonusar inför sommaren ingår inte i kartläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.