Annelie Haglunds källare är nu tömd på vatten men väntar på att det sista vattnet ska tas bort. Foto: Privat

Annelie Haglund fick se källaren svämma över

Uppdaterad
Publicerad

Annelie Haglund i Överum är en av de fastighetsägare som under fredagskvällen fick se källaren svämma över.

Enligt räddningstjänsten i Västervik har minst 50 fastigheter i Överum, Gamleby och Björnsholm drabbats av översvämningar till följd av regn under fredagskvällen och natten mot lördag.

– Det är ett antal översvämningar i Överum och Björnsholm som vi försöker hantera just nu. Det är mer än 50 fastigheter, säger Jacob Sundell som är insatsledare vid räddningstjänsten i Västervik under lördagsförmiddagen.

Pumpa hela dagen

Översvämningarna har drabbat norra delen av Västerviks kommun och det är Överum och Björnsholm som är mest akut under lördagsförmiddagen.

– Det är källare som drabbats, husen ligger i sluttning och när vi pumpar ut vatten så fylls det på utifrån. Vi har tagit in extra personal för att hantera situationen, säger Jacob Sundell.

Även om regnet avtagit så kommer nya larm till räddningstjänsten i takt med att folk vaknar i sina bostäder. Det är oklart när alla källare kan vara tömda.

– Vi kommer få pumpa vatten hela dagen i dag i alla fall, säger Jacob Sundell.

Saker som inte går att ersätta

I Överum fick Annelie Haglund se källaren svämma över, räddningstjänsten har varit på plats för att pumpa ut vattnet men nu väntar hon på besked från försäkringsbolaget.

I huset har strömmen gått.

– Jag tror inte jag förstått vad som hänt, det är som en lång mardröm. Det är mycket saker som är förstörda, papper och andra oersättliga saker. Vi hade 40-50 cm vatten i källaren. Det ligger kvar lite vatten och vi väntar på att det sista ska dammsugas ut, säger Annelie Haglund.

Färdigt under eftermiddagen

Under lördagseftermiddagen meddelar räddningstjänsten att de har avslutat sina insatser och inte har någon personal ute vid någon översvämning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.