Foto: Andreas Ingström

Lugnare läge efter gårdagens översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal larm har kommit in under tisdagskvällen gällande vattenskador och översvämningar i både villor och hyreshus i Södra Vi i Vimmerby kommun.

Först framåt midnatt natten till onsdag var räddningstjänsten klara med de mest akuta ärendena.

– Vi fick göra listor och börja prioritera i vilken ordning vi skulle ta larmen. Det var full fart med full bemanning, säger Ola Ståhlgren, inre befäl vid räddningstjänsten i Vimmerby.

Under tisdagskvällen beskrev han hur det kom in larm om nya översvämningar hela tiden.

– Vi fick sätta vattennivåvärden för när SOS skulle larma oss till slut för att hinna med.

Den stora nederbörden av regn bidrar till att golvbrunnarna inte hinner sluka den stora mängd vatten som fallit vilket i sin tur leder till översvämningar. På vissa håll var det upp till en meter eller mer, enligt räddningstjänsten.

– Nu är det bara ett lätt duggregn och ledningsnäten hänger med igen. Merparten av alla översvämningar har gått över till att bli ärenden för försäkringsbolagen istället.

Översvämning i källare Foto: Andreas Ingström

En av de många drabbade av översvämningarna är Andreas Ingström som skickat en bild till smaland@svt.se . På källardörrens mörka streck (den övre bilden) kan man se hur högt vattnet låg tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.