Läkaren Alma Amundsson Walum leder dansen och personalen uppskattar övningarna som ofta leder till skratt. Foto: SVT/Clary Kroon

Varje morgon har läkaren Alma dansstund med kollegorna

Publicerad

Varje morgon startar med en dansstund på avdelning 13 på Växjö Centrallasarett. En av läkarna, som också är utbildad i dansterapi, leder dansen.

När SVT Nyheter Småland besöker avdelningen, som är en akutgeriatrisk avdelning som vårdar multisjuka äldre patienter, så deltar de flesta av personalen i dansstunden.

Morgondansen har de haft i några månader och det var läkaren Alma Amundsson Walum som var initiativtagare.

– Under läkarutbildningen tog jag ett studieuppehåll och gick en dansutbildning. Jag har sedan tänkt mycket på vad det betyder för hälsan att få röra på sig till musik och jobba med kroppen, säger hon.

Övningar anpassade för jobbet

Än så länge har Alma utformat tre olika morgondanser. När hon utvecklat dem har hon tagit hjälp av en arbetsterapeut och en sjukgymnast, så att den ska vara bra ergonomiskt.

– Vi har fungerat som ett bollplank och kommit med idéer på olika övningar, säger Amanda Muul, arbetsterapeut. 

Sjukgymnasten Anna Bergman fyller i:

– Övningar som är bra om man har tunga fysiska lyft, som vi har på den här arbetsplatsen. Det är också många som sitter mycket vid datorn, då behövs det övningar som är bra för axlarna.

Amanda Muul, arbetsterapeut, och Anna Bergman, sjukgymnast. Foto: SVT/Clary Kroon

Ökad gemenskap och skratt

Morgondansen har tagits emot väl av personalen och många uppskattar att få börja dagen utan prestationskrav och göra övningar som ofta leder till lite skratt.

Alma Amundsson Walum tror att dansen bidrar till ökad gemenskap och att den kan vara ett litet bidrag när man jobbar mot att förebygga stress.

– Genom dansen får man kontakt med andningen och sin kropp. Det finns också mycket forskning som pekar på vikten av fysisk aktivitet, så jag tycker att det är fint att man på den här kliniken visar ett intresse för att jobba med det, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet