På söndag får hundratals A-traktorer körförbud Foto: SVT/Skyltbild från Transportstyrelsen

I dag får tusentals A-traktorer körförbud

Uppdaterad
Publicerad

Nya besiktningsregler har införts för A-traktorer för att öka trafiksäkerheten, men få har hittills besiktat sin A-traktor. I landet finns det över 13 000 A-traktorer som riskerar att få körförbud från och med söndagen.

Hundratals A-traktorer i Kalmar- och Kronobergs län kommer att få körförbud eftersom de inte genomgått en kontrollbesiktning. Alla A-traktorerna ska vara besiktade innan söndag den 20 maj.

– A-traktorer har varit besiktningsbefriade, men vid poliskontroller har det visat sig att många har varit i riktigt dåligt skick. När man gör en kontrollbesiktning får man möjlighet att hitta de bristerna och ägarna får också en möjlighet att åtgärda dem, säger Hans Cassepierre,utredare på Transportstyrelen.  

Mindre än var femte besiktad 

I Kalmar län hade bara 17 procent av alla A-traktorer besiktats den 17 maj, 66 stycken av totalt 457 registrerade.  

I Kronobergs län var det bara 15 procent som den 17 maj hade gått igenom en kontrollbesiktning, 68 stycken av 404 registrerade A-traktorer. 

– Det är verkligen kort om tid kvar och vi hade trott att fler skulle ha besiktat sina A-traktorer nu. Samtidigt vet vi att många är byggda på ett sätt som gör att de inte uppfyller kraven, säger Hans Cassepierre.

Allvarligt att köra med körförbud

Hans Cassepierre tror också att det är många som inte förstår hur allvarliga konsekvenser det kan bli om man kör sin A-traktor efter söndag när den fått körförbud. 

– Om man blir inblandad i en olycka med ett fordon som har körförbud så ligger man väldigt illa till, för då kommer troligtvis inte ditt försäkringsbolag stå för några kostnader, utan du får stå för det mesta själv, säger han. 

Sedan tidigare finns det ett besiktningskrav på Epa-traktorer. För Mopedbilar finns inget besiktningskrav, utan de klassas som mopeder och följer samma regelverk. Där finns inget besiktningskrav.  

Skillnaden mellan A-traktor och Epa-traktor

Det är svårt att skilja A-taktorn och Epa-traktorn åt på utseendet. Epa-trakorn tillhör ett äldre regelverk där en bil kunde byggas om till en Epa-traktor fram till 1975. Det finns fortfarande omkring 1500 Epa-traktorer i trafik i landet.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.