På tisdag kan de som är födda år 1991 eller tidigare boka tid för covidvaccination. Foto: Jessica Gow/TT

Region Kalmar län släpper 7 000 vaccintider

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag eftermiddag klockan 17.00 öppnar Region Kalmar län upp vaccinationsbokningen för 30-39-åringarna.

– Vi öppnar upp för dem som är födda 1991 eller tidigare, säger Rolf Asmundsson, presstalesperson för Region Kalmar län.

Region Kalmar län släpper under tisdagen 7 000 nya vaccintider.

Vädjar till 40-49-åringar

Regionen vädjar till den tidigare åldersgruppen, 40-49 år, att boka sig för vaccination. Det är den åldersgruppen som i lägst utsträckning bokat sig för en vaccintid.

Enligt regionen har de 82 procent i åldersgruppen 50-59 år vaccinerat sig eller bokat tid för en första dos. För personer som är 60 år eller äldre är det 90 procent.

– I åldergruppen 40-49 år är det bara 69 procent. Vi ser gärna att de bokar in sig för en tid, säger Rolf Asmundsson.

”Prioriterar annat”

De senare åldersgrupperna har visserligen haft längre tid på sig att vaccinera sig. Men Rolf Asmundsson säger att man bedömer att 40-49-åringar ändå bokat sig i lägre utsträckning då det är den gruppen som haft möjlighet att boka in sig snabbt, tack vare god tillgång på vaccintider. Nu har vaccintider i stället blivit över.

– Det har inte varit lika mycket tider och doser för de andra åldersgrupperna.  50-59-gruppen hamnade också lite i kläm för det vaccinerades mer av dos två och då blev det lite utdraget. 

Enligt honom finns ingen direkt analys av varför gruppen 40-49 år inte bokat in sig för vaccination, trots att det funnits gott om tider.

Men han misstänker att det kan ha att göra med att det är sommar och att folk då prioriterar annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.