Författaren Lars Larsson började tidigt intressera sig för Palmemordet. Foto: SVT

Palmes utpekade mördare har koppling till Nybro

Uppdaterad
Publicerad

Skandiamannen, med rötter i Nybro, har pekats ut som trolig mördare till Olof Palme. Nu spekulerar många i att den så kallade Skandimannen kommer att spela en central roll när Palmeutredningen snart avslutas.

SVT-programmet Veckans brott avslöjade tidigare i år att Palmeutredningen snart avslutas – antingen genom att åklagaren väcker åtal eller att förundersökningen läggs ner. I spekulationerna om vad utredarna nu fokuserar på dominerar ett spår – den så kallade Skandiamannen.

Läste alla vittnesuppgifter

Författaren Lars Larsson från Nybro har länge intresserat sig för just Skandiamannen.

Lars Larsson var 18 år gammal när statsminister Olof Palme mördades. Sedan dess har han läst mängder av böcker som rört mordet. I samband med den första rättegången tog del av den första förundersökningen. Allt för att själv försöka förstå vad som hände och vem som var skyldig.

– Jag läste och tog del av alla vittnesuppgifter och försökte sätta allt i ett sammanhang. Det var också då, när jag läste den så kallade Skandiamannens berättelser, som jag kände att det han sade verkligen stack ut.

– Han passar in på signalementet och befann sig på brottsplatsen och ändrade sina uppgifter flera gånger, när jag testade tesen att sätta honom i rollen som gärningsman då föll alla bitarna på plats, säger Lars Larsson.

Rötter i Nybro

När han började skriva om Skandiamannen kände han inte till mannens rötter i Nybro, men när han fick veta det blev det än mer intressant att fortsätta arbetet.

Tror du att din bok och dina uppgifter kan bidra till att mordet blir löst?

– Ja, det tror jag faktiskt. När jag började titta på Skandiamannen fanns ingen diskussion om hans roll eller osanningarna som han lämnade i förhören. När jag skrev färdigt boken fanns det i princip noll träffar på Google på Skandiamannen. Allt det har ändrades dramatiskt i och med att jag lämnade boken. Jag tror att det var överraskande för dåvarande Palmeutredarna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.