Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Edberg (S) är en av politikerna som vill se en avhopparverksamhet i Växjö. Hör honom i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Partierna överens – avhopparverksamhet behövs i Växjö

Publicerad

Efter åratal av larm om droghandel och våld i Växjö, vill nu samtliga partier att det skapas en kommunal avhopparverksamhet för att hjälpa individer att lämna kriminella nätverk.

2016 klassades Araby i Växjö som särskilt utsatt, enligt polisens kartläggning. Det är ett område som enligt polisens beskrivning har en hög koncentration av kriminella personer och parallella samhällsstrukturer. Trots det har politikerna inte sett behovet av att starta någon avhopparverksamhet för kriminella.

Förra året togs klassningen som särskilt utsatt område bort från polisens lista. Trots det anser samtliga politiska partier idag att det nu finns ett behov att stärka arbetet med att få individer att lämna kriminella nätverk.

– Det finns ett behov nu, och då tycker vi att det är dags, säger Martin Edberg (S), ledamot i nämnden för arbete och välfärd.

Står med i nästan alla budgetar

Oavsett vilket parti man röstar på i valet, så är det en röst för en avhopparverksamhet i Växjö, visar SVT:s genomgång.

Samtliga partier utom Sverigedemokraterna uppger i sina budgetar, på olika sätt att man vill utreda eller införa en avhopparverksamhet i Växjö. Även SD är positiva till det, uppger ordföranden Pernilla Wikelund till SD.

– Det finns kommuner som har kommit längre, så det finns kompetens som vi kan dra nytta av, säger Pernilla Torneus (M) ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

Så säger partierna:

Alliansen: Avhopparverksamhet ska utvecklas av relevanta verksamheter i samarbete med erfarna externa aktörer. Budget ej preciserat.

Socialdemokraterna: Ingen i Växjö ska tvingas välja en kriminell bana. Växjö kommun ska finnas för den som vill lämna det kriminella livet. Därför ska en samordningsfunktion för avhopparverksamhet inrättas. Budget ej preciserat.

Miljöpartiet: Ingå ett partnerskap med Flamman (organisation baserad i Malmö) för att starta upp en avhopparverksamhet i Växjö kommun. Budget 2 miljoner kronor.

Vänsterpartiet: Arbete med avhopparverksamhet anpassad för Växjö kommun med utgångspunkt i exempelvis strategin ”Sluta skjut” ska påbörjas. Budget 2 miljoner kronor.

Sverigedemokraterna: Nämner inte avhopparverksamhet i sin budget, men uppger till SVT att de är positiva till att utreda och utveckla en sådan.

Källa: Partiernas budgetar för 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.