Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om de sociala insatsgrupperna i Kalmar, i klippet. Foto: SVT

Efter skjutningarna i Kalmar – skräddarsydda team formas kring kriminella

Publicerad

Efter sommaren ska skräddarsydda insatsgrupper formas kring personer som lever en kriminell livsstil i Kalmar. För Kalmar är metoden ny – men den finns redan i många andra kommuner.

– Det är hög mobilisering i Kalmar på grund av det som har hänt. Alla är på tå för att utveckla detta, säger Malin Holgert, verksamhetschef på socialtjänsten.

Efter flera uppmärksammade skjutningar i Kalmar det senaste halvåret kommer kommunen att arbeta med en ny metod för att få unga kriminella att bryta sin livsstil.

Det efter ett tillskott på fem miljoner kronor till socialnämnden.

Metoden, sociala insatsgrupper, finns redan i en mängd svenska kommuner och kan se lite olika ut. Centralt är att man kan bygga en ett skräddarsytt team runt en individ som som lever en kriminell livsstil (se faktaruta).

Måste vilja själv

Insatsen bygger på samtycke, individen själv måste alltså vilja lämna kriminaliteten. Polis och socialtjänst är alltid inblandade, men även andra personer i individens närhet som delar information med varandra. Därför måste personen i centrum för insatsen också godkänna insatsen.

Till exempel kan gruppen bestå av en fotbollstränare, en mamma, en vårdkontakt och en rektor, som gemensamt med polis och socialtjänst både sätter press och erbjuder alternativ till kriminalitetet – för att minska lockelsen att begå brott.

– Det är att samverka för att vända utvecklingen. Och det kommer se olika ut efter individens behov, säger säger Malin Holgert.

Insatsen ska först och främst vända sig till personer mellan 16 och 20 år, även om åldersspannet kan breddas framöver, enligt Malin Holgert.

Hör mer i klippet ovan.

SIG kan i korthet beskrivas vara en lokal samverkansform mellan olika aktörer, där insatser kring individer med risk för att återfalla i allvarlig brottslighet och utveckla en kriminell livsstil koordineras på individnivå.

Stödet till den unge samordnas under ledning av socialtjänsten i den kommun som den unge bor i. SIG utgör en del i samhällets arbete med att motverka kriminella grupperingar.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet