Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Persson (S) om satsningarna på att bryta kriminaliteten i Kalmar. Foto: SVT

Flera offer i gängmorden ville få hjälp: ”Få ordning på sitt liv”

Publicerad

Flera av de personer som kopplas till gängkonflikten i Kalmar har långt innan morden haft kontakt med socialtjänsten, visar SVT:s granskning.

”Han har insett att han behöver hjälp att få ordning på sitt liv och är positiv till att ta emot stöd från socialtjänsten”, står det i ett domslut från 2018.

Texten handlar om en då 15-årig kille som omhändertas av socialnämnden i Kalmar. Han är då misstänkt för ”allvarlig brottslighet” och använder droger. I maj 2022 skjuts killen till döds utanför Funkaboskolan i Kalmar.

SVT har gått igenom domar från ett tiotal av de personer som på olika sätt kopplas till det kriminella nätverket i Norrliden eller till senaste tidens skjutningar. I majoriteten hittar vi att personerna har haft kontakt med socialtjänsten flera år innan våldet eskalerade i Kalmar.

– Utan att gå in på enskilda fall, kan jag säga att det har lagts resurser på de individerna, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nya satsningar mot kriminella

De senaste två åren har styret i Kalmar skjutit till nära 35 miljoner till trygghet och säkerhet i kommunen.

I vintras började kommunen arbeta med SSPF – en metod för att fånga upp normbrytande barn och till hösten ska man börja med sociala insatsgrupper – en metod för att få ungdomar att bryta en kriminell livsstil. Man har också börjat bygga upp en avhopparverksamhet.

Men detta är metoder som har använts i andra kommuner i flera år. SSPF, testades också i Kalmar för flera år sedan.

Borde ni inte gjort de här insatserna för fyra, fem år sedan?

– Vi har satsat både tid och resurser på de här individerna. Men sen har man inte gjort det inom ramen för sociala insatsgrupper. Men det kommer igång nu och det har att göra med att man gjort bedömningen att det behövs, säger Johan Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet