Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
WP och C om utbyggnad av vindkraft i Västervik kommun Foto: SVT/Clary Kroon

WP och C oense om utbyggnad av vindkraft i Västervik kommun

Publicerad
Val 2022Valresultat

Vindkraftsfrågan i Västervik kommun har varit het de senaste åren och nu inför valet ställer sig partierna olika till frågan om all ytterligare vindkraftsutbyggnad i kommunen ska stoppas.

I SVT Nyheters lokala valkompass har alla partierna i kommunfullmäktige i Västervik svarat på hur de ser på vindkraftsutbyggnad. 

Westerwikspartiet svarar att de tycker att det är ett mycket bra förslag att stoppa all ytterligare vindkraftsutbyggnad i kommunen.

– Elen kommer inte att användas här. Det är i huvudsak utländska riskkapitalister som vill tjäna pengar. Vi värnar om våra medborgare som bor och verkar i vår kommun, säger Jonas Jalkteg, partiledare för Westerwikspartiet.

Hör Westervikspartiet och Centerpartiet om vindkraft i klippet ovan.

”Det går fortast att bygga ut”

Centerpartiet har i valkompassen istället svarat att de tycker att det är ett ganska dåligt förslag.

– Vi behöver mer el för att vara konkurrenskraftiga och kunna behålla jobben i Sverige. Vi ser att en mix av olika energislag är nödvändig och där är vindkraft en viktig del. Det är också det som går fortast att bygga ut, säger Fredrik Lindwall (C), kommunstyrelsens förste vice ordförande. 

Många turer kring vindkraftsparker

De tre planerade vindkraftsparkerna i Tribbhult, Lebo och Lervik ser ut att bli verklighet trots ortsbornas protester.  

I olika omgångar mellan 2013 och 2019 sa kommunfullmäktige ja till att vindkraftsparkerna skulle få byggas. 

I fallet Tribbhult ändrade sig dock kommun och ville använda sitt veto för att stoppa byggandet av vindkraftsparken, men Mark- och miljödomstolen kom fram till att kommunens veto kom in för sent. Kommunen har nu överklagat ärendet till Mark- och miljööverdomstolen. 

Det är med bakgrund till ortsborna protester som Westerwikspartiet inte vill se några fler vindkraftsparker alls i kommunen. Medan Centerpartiet skulle istället vilja se lokala skatter, så att större del av vindkraftsbolagens överskott skulle kunna användas av kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet