Påskdagsmässan genomfördes bakom låsta dörrar. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Påskmässan hölls utan besökare – brukar locka närmare 600 personer

Uppdaterad
Publicerad

Påskdagens högmässa i Kalmar domkyrka brukar vanligtvis locka mellan 500 och 600 besökare. I år genomförs den utan församling på plats och med låsta dörrar, för att istället sändas på sociala medier.

Coronakrisens restriktioner gjorde det omöjligt att hålla festhögmässa på samma sätt som tidigare år i Kalmar domkyrka. Vanligtvis genomförs den med flera körer, musiker och ett stort antal besökare.

– I sin form är den precis likadan, men det är inga körer och ingen församling. I år är det i mycket mindre skala vilket gör det helt annorlunda, säger domkyrkokaplan Christer Munther.

Har tvingats utveckla verksamheten

Sedan en tid tillbaka har församlingen, likt många andra församlingar i Sverige, börjat sända andakter och gudstjänster på Internet.

– Vi har gjort förändringar med hänsyn till våra medmänniskor, för att minska risken för smitta. Men om man ser det ur ett positivt perspektiv så har vi lärt oss väldigt mycket sett till tekniska lösningar, vilket jag tror kan vara oss till hjälp även när läget återgår till det normala, säger Christer Munther.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.