Pensionärsorganisationen om äldrehyrorna: ”Vi behöver slåss för det här”

Uppdaterad
Publicerad

En lägenhet på särskilt boende i Uppvidinge är i snitt 117 procent dyrare per kvadratmeter än en vanlig hyresrätt i kommunen. Siffran får lokala pensionärsorganisationen SPF Seniorena att lyfta på ögonbrynen.

– Jag har i min villfarelse trott att man betalar mest för omsorgen och sen det andra har man inte betalat så mycket för. Om vi tar Älghult som exempel, det boendet är ju byggt 1966, det skulle ju inte behöva vara så dyra hyreskostnader på ett sånt hus, säger Roland Cronholm, ordförande i SPF Älghult-Alstermo.

Samtidigt känner man igen problematiken:

– Jag har en medlem som har sin anhöriga på demensboende och det kom fram att hon fick betala mer än hon hade i pension och bidrag, det fick mig att reagera.

”Får börja slåss”

Roland Cronholm vill att kommunen nu ser över hyrorna på särskilda boenden, och möjligheten att sätta ett maxtak för vad boendekostnaden kan vara så att pensionärer har pengar över till det mest basala, ett så kallat garantibelopp.

– När det är mer än dubbelt så dyrt att bo på särskilt boende än en vanlig lägenhet, så då får vi börja slåss för det här på något vis, säger han.

Kommunen svarar i mejl

SVT har bett om en intervju med ansvariga på kommunen. Socialnämndens ordförande, Lars-Erik Hammarström (S), som är politiskt ansvarig vill inte ställa upp på en bandad intervju, men skriver i ett mejl till redaktionen:

För att få fram en fullständig sammanställning över skillnaden mellan hyror på särskilda boenden och hyror ute i samhället fordras en ordentlig undersökning från socialnämndens sida som måste komma från tiden vid kommunsammanslagningen 1972 då fyra kommuner slogs samman vilket jag idag inte har kunnat få fram.

Den grundhyra på våra fyra särskilda boenden som lades då ligger fortfarande som grund för de hyror som vi har idag. Efter detta så har ett boende avvecklats och ett nytt boende byggts och en tillbyggnad och renovering har skett på ett annat boende vilket har påverkat hyressättningen på dessa boenden.

Vi kommer under hösten att uppdra år vår förvaltning att göra en genomlysning av hyressättningen på våra särskilda boenden.

Så skiljer sig boendekostnaderna

Enligt Hem & Hyras granskning har pensionärer i 194 kommuner över 50 procent högre boendekostnader på särskilda boenden jämfört med pensionärer i vanliga hyresrätter. Störst skillnad är det i Storfors kommun där skillnaden är 160 procent.

Siffrorna bygger på uppgifter om boendekostnader per kvadratmeter för alla pensionärer som hade bostadstillägg i december 2020. I boendekostnad ingår främst hyra, el och sophämtning. Boendekostnaden räknas fram av Pensionsmyndigheten som underlag när bostadstillägget räknas ut. Statistiken har sammanställts av Pensionsmyndigheten och omfattar alla 290 kommuner i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.