Pensionärer på särskilda boenden har upp till 160 procent högre boendekostnader jämfört med pensionärer i vanliga hyresrätterk, enligt en ny granskning. Foto: SVT /Elizabeth Watson

Kostnadssmällen för pensionärer – dubbelt så dyrt på särskilt boende

Uppdaterad
Publicerad

Pensionärer på särskilda boenden har upp till 160 procent högre boendekostnader jämfört med pensionärer i vanliga hyresrätter. Det visar en ny granskning som tidningen Hem & Hyra har gjort.

För två år sen flyttade Barbro Ahlboms man Roland Ahlbom in på ett demensboende i Huddinge kommun. Utöver Barbros hyra betalar paret nästan 13 000 varje månad i boendekostnad, mat och omvårdnad för Roland.

– Vi har fått sälja bilen. Sedan har jag sagt upp Dagens Nyheter som jag har haft i många år och andra fasta kostnader som satt guldkant på tillvaron, säger Barbro Ahlbom.

Inte gått att jämföra

Hon är inte ensam om att kämpa med höga hyror. Hem & Hyras granskning, som gjorts med statistik från Pensionsmyndigheten, visar att det ofta är mycket dyrare att bo på ett särskilt boende jämfört med en hyrd bostad. I 25 av landets kommuner är det till och med dubbelt så dyrt eller mer, utan att räkna in mat och omvårdnadskostnader.

Innan Hem & Hyras granskning har man inte kunnat jämföra kostnaderna för särskilt boende mellan olika kommuner då statistiken inte funnits. Det tycker Sten Bergheden, moderat riksdagsledamot, är orimligt.

– Jag utgår ifrån att socialministern tagit sitt förnuft till fånga och ser till att den här statistiken finns. Det är ett verktyg för både pensionärer och deras anhöriga att kunna se vilka hyresnivåer det är på särskilda boenden, säger han.

Ministern: Svårt att jämföra

I våras klargjorde socialminister Lena Hallengren att regeringen inte hade för avsikt att ta fram korrekt statistik över hyror i landets särskilda boenden. Anledningen var att det skulle krävas ett omfattande utredningsarbete. Efter Hem & Hyras granskning säger Hallengren att socialdepartementet kommer att titta på siffrorna.

– Vi ska naturligtvis titta på det som Hem & Hyra tagit fram med hjälp av Pensionsmyndigheten. Men det är svårt att göra en jämförelse när ett särskilt boende många gånger är nyrenoverat eller nybyggt och innehåller gemensamhetsutrymmen. Till skillnad från en hyresrätt där man själv har valt hur stort man vill bo och hur standarden ska vara. Men varje kommun måste titta på det här, säger Lena Hallengren (S), socialminister.

Barbro Ahlbom önskar att mer av Rolands kostnader gick till omvårdnad.

– Jag har absolut inget emot att betala för den omsorg som min man och andra på boendet får. Den är ju värd mer än boendekostnaden och borde höjas upp istället för att boendekostnaden går upp hela tiden, säger hon.

Så skiljer sig boendekostnaderna

Enligt Hem & Hyras granskning har pensionärer i 194 kommuner över 50 procent högre boendekostnader på särskilda boenden jämfört med pensionärer i vanliga hyresrätter. Störst skillnad är det i Storfors kommun där skillnaden är 160 procent.

Siffrorna bygger på uppgifter om boendekostnader per kvadratmeter för alla pensionärer som hade bostadstillägg i december 2020. I boendekostnad ingår främst hyra, el och sophämtning. Boendekostnaden räknas fram av Pensionsmyndigheten som underlag när bostadstillägget räknas ut. Statistiken har sammanställts av Pensionsmyndigheten och omfattar alla 290 kommuner i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.