Höga hyror på särskilda boenden: ”En rättvisefråga”

Uppdaterad
Publicerad

På särskilda boenden tvingas man acceptera den satta hyran, som kan vara upp till 160 procent högre än för en vanlig hyresrätt, avslöjar Hem & Hyra.

– Det är en rättvisefråga. Det är ingen som står upp för den här gruppen, säger Marcus Derland, journalisten bakom granskningen.

Personer som har ett så pass stort omvårdnadsbehov att hemtjänsten inte räcker till får ofta svårt att bo kvar hemma. Men efter flytten kan boendekostnaderna öka drastiskt, enligt Hem & Hyras kartläggning.

– När man blir gammal och sjuk tvingas man flytta till ett särskilt boende, man har inget val, säger Marcus Derland, journalisten bakom granskningen.  

För att få flytta till ett särskilt boende ansöker man hos sin kommun. Sedan blir man placerad, flyttar in och får acceptera den hyra som är satt. 

Stora kostnadsskillnader mellan kommuner

Särskilda boenden är ett samlingsnamn för vård- och omsorgsboende, demensboende och ålderdomshem. Ofta får den som flyttar in ett litet rum med en handikappanpassad toalett, en säng och – om man har tur - ett pentry. Kostnader för mat och omvårdnad tillkommer till hyran.

I alla kommuner utom två är det dyrare att bo på ett särskilt boende än i en vanlig hyreslägenhet, visar granskningen. Skillnaderna kommunerna emellan är dessutom stora. 

– Varför ska det vara dyrare att bo på ett särkilt boende i Pajala än i Gällivare eller någon annan kommun, undrar Marcus Derland och fortsätter:

– Det är en rättvisefråga. Ska man behöva titta på vilken kommun man ska bo i innan man blir gammal och sjuk för att det inte ska bli för dyrt sedan när det händer?

”Ingen som står upp för den här gruppen”

I hyresgästfrågor är det traditionellt sett hyresgästföreningen som företräder de boende. Men de som är gäster på särskilda boenden är ofta inte medlemmar i föreningen, vilket har lett till att förhandlingar om hyror kan ha uteblivit.  

– Det är ingen som står upp för den här gruppen, säger Derland.

Att se ens make eller maka flytta ifrån det gemensamma hemmet kan var känslomässigt påfrestande, och många av dem som Marcus Derland har talat med har helt enkelt inte orkat ta striden om hyran. Majoriteten av dem han kontaktade ville inte vara med i reportaget.  

– Det är en jobbig situation, att prata om ekonomi och fattigdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.